Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images

Lengyel alkotmánybíróság: sérti az alaptörvényt a Pegasus kémszoftrver ügyét vizsgáló bizottság létrehozása

Infostart / MTI
2024. szeptember 10. 20:16
Az alaptörvényt sértőnek találta kedden a lengyel alkotmánybíróság a parlamenti alsóházban (szejm) januárban elfogadott határozatot, melynek értelmében felállították a Pegasus kémszoftver használatát vizsgáló parlamenti bizottságot.

Az alaptörvényt sértőnek találta kedden a lengyel alkotmánybíróság a parlamenti alsóházban (szejm) januárban elfogadott határozatot, melynek értelmében felállították a Pegasus kémszoftver használatát vizsgáló parlamenti bizottságot. A taláros testület háromfős összetételben hozta meg egyhangú döntését. Az alkotmánybírósági eljárást márciusban a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselői indítványozták.

Az alkotmánybírósági döntés szerint a parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról szóló határozat elfogadásának módja az alaptörvény második cikkelyét sérti, amely arról szól, hogy Lengyelország demokratikus jogállam. Stanislaw Piotrowicz alkotmánybíró azzal indokolta a döntést, hogy a parlamenti határozat elfogadásakor, idén januárban a szejm szabálytalan összetételben ült össze. Ebben a vonatkozásban a bíró Maciej Wasik és Mariusz Kaminski, a PiS volt alsóházi képviselőinek az esetére utalt. Jogtalannak nevezte, hogy Szymon Holownia alsóházi elnök megakadályozta Kaminski és Wasik mandátumának betöltését.

A két ellenzéki képviselőt ugyanis decemberben kétévi szabadságvesztésre ítélték annak ellenére, hogy Andrzej Duda elnök korábban kegyelemben részesítette őket.

Az ítéletre hivatkozva Szymon Holownia aláírta Kaminski és Wasik mandátumfosztását, amely lépést viszont a lengyel legfelsőbb bíróság nem erősítette meg. Kaminski és Wasik parlamenti távolléte miatt a lengyel alkotmánybíróság először egy június 19-i ítéletében is alkotmánysértőnek talált egy, a parlamentben januárban megszavazott törvényt.

A kormánypolitikusok és egyes jogászok azonban nem tartják hatályosnak az alkotmánybírósági ítéleteket, nem teszik őket közzé a lengyel jogi közlönyben, miután a szejm egyik márciusi határozatában úgy ítélte meg: a „jogsértő módon kiadott alkotmánybírósági döntések” figyelembe vétele sértheti a törvényesség elvét. A parlamenti Pegasus-bizottság azt vizsgálja, hogy

történt-e visszaélés a kémszoftver használatánál az előző, PiS által vezetett kormánykoalíció idején.

Tanúként meghallgatták már Jaroslaw Kaczynskit, a PiS elnökét, valamint Maciej Wos volt igazságügyi miniszterhelyettest is. A vizsgálóbizottság munkája még nem zárult le. Maciej Wost viszont a szejm június végén megfosztotta képviselői mentelmi jogától, augusztus végén pedig az ügyészség azzal gyanúsította meg, hogy az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő Igazságosság Alapból törvénysértő módon 25 millió zlotyt (2,3 milliárd forint) továbbított a lengyel korrupcióellenes hivatalhoz (CBA) a Pegasus beszerzésére.

Ezt a lépést a szabadlábon védekező, de rendőrségi felügyelet alá vont Wos viszont szabályosnak nevezte. Szymon Holownia, Donald Tusk kormányfő és Malgorzata Kidawa-Blonska szenátusi elnök kedden délután a lengyel politikai rendszerről, ezen belül az alkotmánybíróság helyzetéről egyeztetett Az alkotmányos válságból kivezető utak című értekezleten, amelynek kezdete nyilvános volt, de később zárt ajtók mögött folytatódott.

Amennyiben „vissza akarjuk állítani az alkotmányos rendet és a liberális demokrácia alapjait, a harcoló demokrácia kategóriáiban kell cselekednünk” – fogalmazott Tusk.

Lehetségesnek nevezte, hogy „nem egy hibát” is elkövetnek, és olyan lépéseket is tesznek, amelyek „egyes tekintélyes jogászok szerint nem egészen egyeznek a törvény betűjével”. Mindazonáltal „semmi sem ment fel a cselekvés kötelessége alól”. Nyomatékosította: azon kockázat tudatában is hoz majd döntéseket, hogy „a puristák szempontjából nem mindegyik felel meg a teljes jogállamiság kritériumainak”.