Nyitókép: Forrás: X / Varun Karthikeyan

Különleges hadihajót villantott Kína, és van rajta egy rejtélyes fegyver is – itt vannak a részletek

Infostart
2024. szeptember 10. 06:00
A szaksajtót világszerte izgalomban tartja az a fénykép, amely a legújabb, lopakodó technológiával épült kínai fregattról készült.

A hadihajó furcsa, kissé szögletes, de amúgy rendkívül elegáns formája arra utal, hogy a tervezők szerették volna a lehető legjobban mérsékelni a fregattról visszaverődő radarjeleket, és ezzel minél nehezebben észrevehetővé tenni a hajót – írja az Navy Recognition.

A portál szerint azonban az igazi szenzációt a hajó közepén, a felépítmény tetején látható eszköz képe keltette. Első ránézésre valamiféle légvédelmi fegyvernek látszik, de egyetlen ismert kínai rendszerhez sem hasonlít. Leginkább olyan, mint egy rakétaindító, csak éppen a kilövőegység hiányzik róla. Ebből több szakértő is arra következtetett, hogy az eszköz olyan különleges platform lehet, amelyre esetleg lézerfegyvert lehet telepíteni.

Kína előrehaladott kísérleteket folytat nagy energiájú lézerek fegyverként történő alkalmazásával. Az, hogy esetleg egy ilyen eszközt a legújabb fregatton is kipróbálnák, arra utal: a kínai haditengerészet közel járhat egy gyakorlatban is használható lézerágyú rendszeresítéshez. Más források szerint a platform mérete alapján arra lehet következtetni, hogy védelmi eszközről lehet szó, amely a hajót támadó kisebb repülők vagy tengeri drónok, esetleg cirkálórakéták ellen lehet hatékony.

Egyébként az új kínai fregatt önmagában is figyelemre méltó, kialakítását tekintve leginkább a svéd Visby-osztályú lopakodókhoz hasonló. Úgy tudni, hogy a fregattot egy újfajta, elektromos meghajtással látták el, hasonlóan az amerikai haditengerészet Zumwalt rombolóin működő rendszerhez.

Ez nem számítógépes grafika, hanem egy valódi fénykép az amerikai haditengerészet Zumwalt rombolójáról. Forrás: Wikipédia

Persze a kínai hadihajó sokkal kisebb, mint az amerikai. A szakportál igen figyelemre méltónak nevezi azt a tényt, hogy a kínaiak rendkívül rövid idő alatt voltak képesek megtervezni és legyártani az új fregattot. Az azonban egyelőre nem világos, hogy csupán egyedi, kísérleti járműről, vagy egy új hajóosztály első tagjáról van-e szó. A nyugati szakértők egy része úgy látja: a kínaiak az új fregattal szerzett tapasztalatok alapján egy nagyobb, az amerikai Zumwalt-osztályhoz hasonló hadihajót akarnak kifejleszteni.