Nyitókép: Pixabay

Fájdalmas következménye lehet az adriai nyaralásnak – veszélyes kártevő bukkant fel

Infostart
2024. szeptember 10. 05:12
Elterjedt a fűatka, elsősorban Isztrián okoz gondot, a nyaralók sokszor csak otthon veszik észre, hogy baj van.

A kristálytiszta vizeiről és lélegzetelállító tájairól híres Isztriai-félsziget festői vidéke jelenleg kellemetlen problémával néz szembe. A fűatkák (bársonyatkák) kellemetlen bőrirritációt okoznak sok nyaraló és helyi lakos számára is. A horvát viszonyokhoz képest is szokatlanul meleg és száraz időjárás ideális feltételeket kínált a parazitáknak a szaporodásához – írja a Blikk.

Az Isztriai Közegészségügyi Intézet szerint augusztus közepe óta meredeken megszaporodtak az atkacsípésekkel kapcsolatos panaszok, különösen a Fazana és Medulin közötti régiókban, a félsziget déli részén, ahol Pula is található.

A csípések úgy néznek ki, mint egy pattanás, de nagyon fájnak és folyamatosan viszketnek. A tünetek elsősorban éjszaka jelentkeznek, amikor az atkák aktívak, az emberek pedig pihennek. "A paraziták az elhalt bőrsejtekből táplálkoznak, és enziintézet szakértője.

A védekezés legjobb módja, ha kerüljük a száraz, füves területeket. Abban az esetben, ha ez nem kivitelezhető, zárt cipőt kell viselni, illetve érdemes rovarriasztót használni, akárcsak a szúnyogok ellen. A bőrre kerülő parazitáktól segít megszabadulni a meleg vizes zuhany, és az, ha utána egy kicsit erősebben dörzsöljük le a bőrünket a törölközővel, mert így csökkenthető a megtapadt atkák száma.