Nyitókép: Anna Moneymaker/Getty Images

Ilyen még nem volt: együtt üzent a világnak az amerikai és a brit titkosszolgálat vezére

Infostart
2024. szeptember 8. 18:03
Most először mutatkozott együtt Sir Richard Moore, az MI6, illetve William Burns, a CIA vezetője.

A titkosszolgálati vezetők közös véleménycikkükben a BBC cikke szerint kifejtették: a jövőben is szükség lesz arra, hogy támogassák Ukrajnát, és ellenálljanak az orosz dezinformációs nyomásnak.

"A nemzetközi világrendet olyan veszély fenyegeti, amilyet a hidegháború óta nem láttunk" – fogalmazott Moore és Burns a Financial Timesban megjelent első közös cikkében, azt álítva, hogy előre látták az ukrajnai háború közeledését – írta összefoglalójában a Telex.

Valós veszély volt rá az Ukrajna elleni orosz invázió első hónapjaiban, hogy Oroszország harcászati (taktikai) atomfegyvereket is bevet – nyilatkozta a CIA igazgatója, Bill Burns szombaton az FT Weekend Fesztiválon. Mint mondta, az orosz csapatok hirtelen áttörése az ország északkeleti részén 2022 őszén felerősítette a félelmet, hogy Putyin a legszélsőségesebb eszközöket fogja alkalmazni.

"2022 őszén volt egy pillanat, amikor szerintem valóban fennállt a taktikai nukleáris fegyverek esetleges bevetésének veszélye. 2022 végén az elnök elküldött, hogy beszéljek orosz kollégámmal, Szergej Nariskinnel, hogy világossá tegyem, milyen következményei lennének egy ilyen eszkalációnak, és továbbra is nagyon egyenesek voltunk ezzel kapcsolatban" – mondta Bill Burns, aki a kritikus időszakban, 2022 novemberében Ankarában találkozott Nariskinnel, az orosz külföldi hírszerzés (SzVR) igazgatójával.

A CIA igazgatója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalma nem mutatja gyengülés jeleit, Moore szerint ugyanakkor az, hogy az orosz hírszerzés törvénytelen eszközöket alkalmaz az európai szabotázsakcióikhoz, a kétségbeesés jele.

Mindketten Kína felemelkedését tekintik az évszázad fő hírszerzési és geopolitikai kihívásának.

Moore és Burns szerint a Közel-Keleten is a deeszkalációt szorgalmazták, jelenleg is a tűzszünet biztosításán dolgoznak. A Portfolio szemléje szerint az USA Katarral és Egyiptommal együttműködve dolgozik a gázai tűzszünet biztosításán.

"Ezt a részletesebb javaslatot, remélem, a következő napokban fogjuk előterjeszteni, és aztán majd meglátjuk" – nyilatkozta Burns, aki szerint ez politikai akarat kérdése. Reméli, hogy mindkét fél vezetői felismerik a nehéz döntések és a kompromisszumok szükségességét.