Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani

Ukrajna megnyugodhat az olasz kormányfő szavai után

Infostart / MTI
2024. szeptember 7. 21:15
Olaszország soha nem hagy fel Ukrajna támogatásával - szögezte le Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a Cernobbióban megrendezett Ambrosetti fórumon mondott beszédében.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna támogatása az Oroszország által indított háborúban nemcsak erkölcsileg helyes, hanem nemzeti érdeket is szolgál, mivel a megóvását célozza azoknak a szabályoknak, amelyek egy ország nemzeti integritását védik. "Ez egy olyan döntés, amely nem fog megváltozni" - szögezte le, hozzátéve, hogy Az olasz kormányfő hangsúlyozta, hogy

Kínának és Indiának is szerepet kell vállalnia a háború lezárására tett nemzetközi erőfeszítésekben.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna semmiképpen sem hagyható ki a béketeremtés folyamatából. Szerinte az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás lehetővé tette, hogy majdan béketárgyalások kezdődjenek Kijev és Moszkva között. Leszögezte, hogy amíg Oroszország folytatja offenzíváját, addig nem ül tárgyalóasztalhoz, ezért patthelyzetet kell teremteni - vélekedett Meloni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken a fórumon felszólalva azt mondta: Ukrajnának szövetségesei teljes támogatására van szüksége ahhoz, hogy erős pozícióba kerüljön az esetleges jövőbeni béketárgyalásokon Oroszországgal.