Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

Lengyel fordulat az Északi Áramlat felrobbantásának ügyében

Infostart
2024. szeptember 7. 14:35
Német nyomozók egy ukrán búvároktatót gyanúsítanak a támadás megszervezésével, aki állítólag öt társával hajtotta végre az akciót - közölte a Politico. A fordulatot az jelenti, hogy Lengyelország is érintett lehet.

A gyanúsított, Volodimir Z. ellen európai elfogatóparancsot adtak ki, de a férfi Ukrajnába menekült, mielőtt letartóztathatták volna.

A német hatóságok Lengyelországot vádolják azzal, hogy szándékosan mulasztották el az elfogatóparancs végrehajtását.

A nyomozást ismerő források szerint Lengyelország "szabotálja" a vizsgálatot. August Hanning, a német hírszerzés korábbi vezetője úgy véli, a lengyel kormány szándékosan engedte el a gyanúsítottat, hogy "elfedje saját részvételét" az ügyben.

A német nyomozók szerint a hatfős búvárcsapatot Lengyelországban képezték ki, és Varsó logisztikai támogatást is nyújthatott a művelethez - írja a portfolio.hu a befolyásos nyugati poltikia lap alapján.

A gyanú szerint a támadáshoz szükséges felszerelést egy lengyel kikötőn keresztül vitték át a csapat hajójára.

Lengyelország határozottan visszautasítja a vádakat. Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője "teljesen alaptalannak" nevezte az állításokat. Szerinte a vádak volt oroszbarát tisztviselők szűk köréből származnak.

A német hatóságok hivatalosan nem kommentálják a nyomozás részleteit.