Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Nem változott Joe Biden válasza a fiára vonatkozó kérdésre

Infostart / MTI
2024. szeptember 6. 18:27
A Fehér Ház szerint Joe Biden amerikai elnöknek továbbra sem áll szándékában kegyelmet adni fiának, aki csütörtökön elismerte bűnösségét az ellene adócsalás miatt indult második büntetőeljárás első tárgyalási napján.

Karinne Jean-Pierre, az elnöki hivatal szóvivője újságíróknak Washingtonban úgy fogalmazott, hogy még mindig „nem” a válasz arra kérdésre, hogy az elnök kegyelmet adna-e fiának.

Hunter Bident Kaliforniában adóbűncselekmények miatt állították bíróság elé, mert a vád szerint több éven keresztül elmulasztotta befizetni a jövedelme utáni adót, összesen 1,4 millió dollárt, aminek nyomán kilenc vádpontból álló vádiratot állított össze az ügyészség.

Hunter Biden általános meglepetésre csütörtökön, amikor a bíróság először összeült, hogy az esküdtszék kiválasztása megkezdődjön,

minden vádpontban bűnösnek mondta magát, amivel elkerülhetővé válik a tárgyalás, és azon a bizonyítási eljárás.

Az elnök fia a bűnösség elismerésére vonatkozó döntését azzal magyarázta, hogy nem akarja családját több fájdalomnak és szégyennek kitenni, valamint annak, hogy magánügyeinek részletei ismét nyilvánosság tárgyává válnak.

Hunter Biden szerint a korábbi, Delaware-ben tartott büntetőtárgyalás tapasztalatából indult ki, ahol véleménye szerint az ügyész nem az igazságszolgáltatásra összpontosított, hanem az ő megalázására a függősége idején elkövetett cselekedetei miatt. Úgy vélte, hogy amerikaiak millió esnek az adófizetés elmulasztásának bűnébe, amit ő is elkövetett.

Hunter Biden vezető ügyvédje, Abbe Lowell a kaliforniai bíróság épülete előtt nyilatkozva arról beszélt, hogy a bűnösség elismerése megelőz egy olyan jellegű kirakatpert”, amely nem mutatta volna be a tények teljes körét, és nem az igazság valós feltárását szolgálta volna.

A bíró elfogadta a bűnösségről szóló vallomást, és az ítélethozatal időpontját december 16-ra tűzte ki. Republikánusok szerint ugyanakkor Joe Biden elnökségének egyik utolsó intézkedése lehet, hogy fiának kegyelmet ad. Emlékeztetnek arra, hogy ilyenre már volt példa: Bill Clinton 2001 januárjában, nem sokkal azelőtt, hogy távozott az elnöki hivatalból, saját testvérét, a kábítószer-bűncselekmények miatt börtönbüntetését töltő Roger Clintont részesítette elnöki kegyelemben.

A Hunter Biden ellen felhozott vádak folytatólagosan, négy éven keresztül elkövetett adómulasztásról és adócsalásról szóltak, összesen 1,4 millió dollár adó befizetésének elmaradásáról 2016 és 2019 közötti adóévekre vonatkozóan.

A vádak alapján maximálisan kiszabható büntetés 17 év, ám a bírói mérlegelésen múlik, hogy mennyi lesz a tényleges büntetés.

Egyes jogi szakértők szerint a bűnösség elismerése politikai célokat is szolgál az elnökválasztási küzdelemben, aminek nyomán a demokraták elkerülhetik, hogy az elnök fiának ügye a média figyelmének homlokterében szerepeljen akár több héten keresztül, valamint az ügyész által feltárt bizonyítékok politikai vonatkozásai témává váljanak, köztük a Biden család külföldi üzleti ügyeire, többmilliós bevételeire vonatkozó információk, amelyek Hunter Biden elhíresült laptopján voltak.

Hunter Biden nyáron, ugyancsak David Weiss különleges ügyész vádjai alapján a fegyverbirtoklás szabályainak megsértése, valamint hamis nyilatkozat miatt Delaware államban is szövetségi bíróság elé állt, amely megállapította bűnösségét. Abban az ügyben a büntetési tételt november 14-én, szintén az elnökválasztás után hirdeti ki a bíró.

Joe Biden elnök fia ellen azután indult meg a bírósági eljárás mindkét büntetőügyben, hogy a védők és az ügyészség által kidolgozott vádalkut egy bíró 2023 júliusában elutasította. A vádalku lehetővé tette volna, hogy Hunter Biden elkerülje a bírósági tárgyalást, és enyhébb jogkövetkezményekkel szembesült volna.