Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Kiderült, hogyan teljesítenek Ukrajnában a német IRIS-T légvédelmi rendszerek

Infostart / MTI
2024. szeptember 4. 20:48
Olaf Scholz német kancellár megerősítette szerdán, hogy kormánya újabb 17 német gyártású IRIS-T légvédelmi rendszert rendelt Ukrajna számára.

A kancellár a német légierő Kiel városának közelében lévő támaszpontján elmondott beszédében jelentette be, hogy hat IRIS-T rendszer - amelyet a német szövetségi hadsereg, a Bundeswehr számára vásárol meg - kulcsszerepet játszik majd a 21 országot érintő, European Sky Shield Initiative (ESSI) elnevezésű légvédelmi kezdeményezés megerősítésében.

Emellett jelentette be a 17 IRIS-T rendszer megrendelését is Ukrajna számára, amelyekből nyolc közepes hatótávolságú (SLM), és kilenc rövid hatótávolságú rendszer (SLS).

Berlin eddig hét IRIS-T rendszert adott Ukrajnának. A német kancellár elmondta, hogy a rendszerek segítségével több mint 250 orosz rakétát és pilóta nélküli légi járművet lőttek le, és sok életet mentettek meg Ukrajnában. A rendszerek közül négyet – két közepes és két rövid hatótávolságút – még az idei év vége előtt, a többit pedig a jövő évtől küldik el Ukrajnának – ígérte. "Ez azt jelzi, hogy Németország folytatja Ukrajna támogatását" – hangsúlyozta Scholz.