Nyitókép: Pixabay

Ausztráliában ilyen meleg augusztus még nem volt

Infostart / MTI
2024. szeptember 3. 08:10
Világszerte megdőltek a hőmérsékleti rekordok.

Ausztráliában most volt a legmelegebb augusztus, amit valaha is feljegyeztek, a hőmérséklet több mint három fokkal haladta meg az átlagot - közölte kedden a helyi meteorológiai szolgálat.

A szolgálat adatai szerint a múlt hónap volt a legmelegebb augusztus a feljegyzések 1910-es kezdete óta, és a hatalmas kontinens több régiójában is a legmagasabb maximum- és minimum-hőmérsékleteket regisztrálták. Az átlaghőmérséklet Ausztrália-szerte 3,03 Celsius-fokkal haladta meg a hosszú távú átlagot - közölték.

A nyugati parttól kelet felé rekordhőmérsékleteket mértek, köztük 41,6 Celsius-fokos téli rekordot egy katonai támaszponton az északnyugati partvidéken.

Összességében az idei tél - amely Ausztráliában június elejétől augusztus végéig tart - a 2023-as után a második legmelegebb volt, amelyet valaha Ausztráliában feljegyeztek.

Ausztráliában ezen a télen az átlaghőmérséklet 1,48 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagosnál. "A nappali és az éjszakai hőmérséklet több mint 10 Celsius-fokkal volt magasabb augusztusban az átlagnál az ország nagy részén" - derült ki a tájékoztatásból.

A legfrissebb adatok azt mutatják, az átlaghőmérséklet Ausztráliában folyamatosan emelkedik, és az éghajlatváltozás egyre intenzívebb bozóttüzeket, árvizeket, aszályokat és hőhullámokat okoz. A klimatológusok már most azt jósolják, hogy 2024 lesz a valaha mért legmelegebb év. Világszerte megdőltek a hőmérsékleti rekordok, ezen a héten rekordhőmérsékleteket mértek Finnországban, Lappföldön, Sanghajban és Japánban is, amely történelmének legmelegebb nyarát élte át.