Nyitókép: Pixabay

Emelés - megsarcolhatják a turistákat egész Olaszországban

Infostart
2024. szeptember 2. 06:13
A kormányzati javaslat szerint éjszakánként 25 euróra emelnék az idegenforgalmi adót a legdrágább szállodai szobák után. A kezdeményezés célja az önkormányzatok bevételének növelése, az érdekképviseletek szerint viszont ezzel sok külföldit elriaszthatnak, ami akár a turizmus jelentős visszaesését is eredményezheti.

Az olasz kormány az idegenforgalmi adók jelentős emelését szorgalmazza, hogy ezzel segítse a pénzszűkében lévő városok bevételeinek növelését. A javaslatnak az is a célja, hogy felelősségteljesebb magatartásra ösztönözze az országba látogató turistákat – írja a Financial Times cikke alapján a Portfolio.

Az olaszországi turizmus a koronavírus-járvány miatti visszaesés után erőteljesen fellendült, tavaly egyes becslések szerint 65 millió külföldi turista érkezett a dél-európai országba, ami a járvány előtti szintnek felel meg. A túlturizmus azonban sokaknak nagyon nem tetszik, mivel a történelmi városközpontok kezdik elveszíteni hagyományos jellegüket, illetve rövid távú bevételi célokból egyre több városi lakást alakítanak át bérleménnyé.

Az olasz idegenforgalmi minisztérium jelezte, hogy szeptemberben egyeztetne az érintett ágazati szervezetekkel az idegenforgalmi adó szabályainak lehetséges módosításáról. A Finacial Times értesülése szerint a kormány

éjszakánként akár 25 euró adó kivetését is kilátásba helyezheti a legdrágább szállodai szobák után.

A helyi szállodaipari és utazási szövetségek tiltakoznak a javaslat miatt, egyesek szerint Olaszország már most is éles versenyben van a többi kedvelt európai nyaralóhellyel, amelyben akár nagy hátrányba is kerülhet az idegenforgalmi adó megemelésével. „Ha megijesztjük a hozzánk érkező külföldi vendégeket azzal, hogy azt a benyomást keltjük, hogy el akarjuk venni tőlük, amit csak lehet, akkor nem teszünk jó szolgálatot az országnak” – idézi a lap Barbara Casillót, a nagyobb szállodákat és globális szállodaláncokat képviselő Confindustria Alberghi igazgatóját.

A helyi szállodaipari érdekképviseletek arra is panaszkodnak, hogy

sok olasz város már most is illegálisan használja az idegenforgalmi adóból származó bevételeket a költségvetési lyukak betömésére.

A jelenlegi jogszabály előírja, hogy az önkormányzatoknak olyan célokra kell fordítaniuk a bevételi forrásokat, amelyek közvetlenül a városon kívüli látogatókat érintik, így például többnyelvű feliratok kihelyezése vagy a turisztikai helyszínek, nevezetességek karbantartása.

A tervezet szerint az olasz városok mind a külföldi, mind az olasz látogatók által eltöltött éjszakákra adót vethetnek ki, ez az adó ma jellemzően 1-5 euró/fő/éj között mozog. Az olasz jegybank adatai szerint 2019-ben mintegy 1200 település összesen 470 millió euró idegenforgalmi adót szedett be. Ezek az adóbevételek 2023-ra a becslések szerint 775 millió euróra emelkedtek, miután a kormány úgy döntött, hogy a legnépszerűbb városi úti célok akár 10 euróra is emelhetik az idegenforgalmi adót személyenként és éjszakánként.

A Financial Times birtokába jutott kormányzati javaslat szerint az idegenforgalmi adó felső határát

  • a 100 euró alatti szobák esetében 5 euróra,
  • a 100-400 euróba kerülő szobák esetében 10 euróra,
  • a 400-750 euróba kerülő szobák esetében 15 euróra,
  • a 750 eurónál drágább szobák esetében pedig 25 euróra emelnék éjszakánként.

A lap megjegyzi: az intézkedést egy olyan időszakban vezetnék be, amikor az olasz államháztartásra éppen nagyon súlyos nyomás nehezedik: az IMF előrejelzései szerint az adósságteher idén eléri a GDP közel 140 százalékát, és az adósságszolgálat éves költségei már majdnem elérik a közoktatási kiadások összegét.