Nyitókép: Racide

Folytatódik a politikai dráma a tengereken

Infostart / MTI
2024. szeptember 1. 18:17
Az Európai Unió Külügyi Szolgálata elítélte és veszélyesnek nevezte a kínai parti őrség hajói által augusztus 31-én a Dél-kínai-tengeren, a Sabina-zátony térségében folytatott, "a jogszerű Fülöp-szigeteki tengeri műveletek ellen elkövetett cselekményeket".

A Fülöp-szigeteki parti őrség közlése szerint szombaton újabb hajóütközés történt a Dél-kínai-tengeren, a Spratly-szigetcsoporthoz tartozó Sabina-zátonynál a Fülöp-szigetek és Kína elmérgesedő területi vitája közepette. Alig két hete kínai és Fülöp-szigeteki parti őrhajók ütköztek össze ugyanezeken a vitatott vizeken.

Brüsszeli közleményében az uniós külügyi szolgálat - szóvivője útján - közölte: az incidensek, amellett, hogy életveszélyesek, sértik a hajózás szabadságához való jogot, amelyre a nemzetközi jog szerint minden ország jogosult.

Az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy az ENSZ Alapokmányát, az ENSZ Tengerjogi Egyezményét (UNCLOS) és az emberélet biztonságára vonatkozó egyéb nemzetközi szabályokat mindenkor tiszteletben kell tartani. Ez magában foglalja az erőszak vagy kényszer alkalmazásának tilalmát, valamint a hajózás szabadságához való jogot is - húzták alá.

Az EU elítél minden olyan jogellenes, a helyzet elmérgesedését szolgáló és kényszerítő intézkedést, mely aláássa ezeket a nemzetközi jogi elveket, és veszélyezteti a régió békéjét és stabilitását. Az Európai Unió a feszültségek enyhítésére szólít fel, és továbbra is elkötelezett amellett, hogy támogassa partnereit, akik törvényes jogaikat kívánják gyakorolni a régióban és azon túl - tették hozzá.

Kína és a Fülöp-szigetek vitában áll az energiaforrásokban és halban gazdag, stratégiai fontosságú Dél-kínai-tengerrel kapcsolatban, amelyen évente sok milliárd dollár értékű árut szállítanak. Peking a terület szinte egészét magának követeli, de a Fülöp-szigetek - akárcsak Vietnam, Malajzia és Brunei - is igényt tart bizonyos területrészekre. Kína figyelmen kívül hagyja a hágai Állandó Választottbíróság

ítéletét, amely 2016-ban Manila igényét ismerte el jogosnak.