Nyitókép: Boris Zhitkov/Getty Images

Bauer Bence: Németországban a bevándorlást ellenző pártok előretörése várható a tartományi választásokon

Infostart / InfoRádió - Kocsonya Zoltán
2024. augusztus 30. 16:04
Vasárnap két fontos kelet-német tartományban, Szászországban és Türingiában lesznek tartományi parlamenti választások, majd néhány héttel később, szeptember 22-én Brandenburgban járulnak urnákhoz a választópolgárok. Az InfoRádióban a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója latolgatta az esélyeket.

Bauer Bence elmondta, hogy a három keletnémet tartományban különböző kormánykoalíciók vannak hatalmon. Türingiában a legérdekesebb a helyzet, ahol egy baloldali miniszterelnöke van az országnak, egy vörös-vörös-zöld koalícióban kormányoz, amit egyébként a kereszténydemokrata CDU kívülről támogat. Szászországban a kereszténydemokraták adják a miniszterelnököt, akit a szociáldemokrata és a zöld koalíciós partnerek támogatnak.

A szakértő szerint itt a legnagyobb kérdés az lesz, hogy a szélsőséges ellenzéki pártok milyen eredményt érnek el. Ugyanis a mind a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD), mind pedig a populista, radikális baloldali Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) határozottan ellenzi a szövetségi politikát.

Így a szélsőségesek választási szereplése nemcsak a tartományi, hanem a szövetségi kormányzat egészére is kihathat.

A Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója azt mondta: Türingiában és Szászországban konkrétan el kell dönteni, hogy az AfD-t továbbra is politikai karanténban tudják-e tartani a mainstream pártok? Türingiában a baloldali populista BSW jelöltje, Katja Wolf nagyon sokat tett azért, hogy ez az AfD köré vont tűzfal leomoljon. Vagyis körvonalazódik Németországban egy újfajta politikai megközelítés. Míg a régi, hagyományos pártok elutasítják az együttműködést a szélsőjobboldallal, addig az újonnan alakult populista baloldali tömörülés, a BSW hajlik a szövetkezésre – értékelt.

"Elképzelhető, hogy Szászországban csak egy hárompárti parlament alakul, a CDU, az AfD és a BSW képviselőiből. Annalena Baerbock zöldpárti külügyminiszter éppen ennek veszélyére figyelmeztetett" – nyilatkozta Bauer Bence. Mint mondta nagyon úgy fest, hogy ebben a tartományban a BSW lesz a királycsináló,

vagyis a populista szélsőbalosok dönthetik el, hogy kivel akarják majd kormányozni a tartományt.

Türingiában csak annyiban más a helyzet, hogy ott a baloldali miniszterelnök miatt négy párt juthat a tartományi parlamentbe. Viszont mind Türingiában, mind pedig Szászországban a szövetségi szinten kormányzó szociáldemokraták, zöldek és liberálisok gyakorlatilag a kiesés határán állnak, értékelése szerint nem játszanak már komoly szerepet a helyi politikában.

Bauer Bence arról is beszélt, hogy a múlt heti solingeni késeléses merénylet után még inkább a választások központi témája lett a migráció. Ez még talán az egészségügynél, az közoktatásnál, vagy a pénzügyeknél is fontosabbá vált, és most egyértelműen a közbiztonság került a fókuszba – közölte a szakértő.

"Pont hétfőn mutatta be a német rendőrség az új adatokat, amelyekből kiderült, hogy

újabb 12 százalékkal növekedett a bűnözés és nagyon magas a migráns hátterű elkövetők száma.

Márpedig amikor mindennaposak az ilyen késeléses támadások, akkor az embereknek a biztonság nagyon fontos téma" – mutatott rá a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója. Ez az utolsó napok legfőbb témája, és bevándorlást ellenző két szélsőséges párt a jobboldali AfD, illetve a baloldali BSW ezt ki is használja. Várható, hogy a migrációkritikus pártok fognak megerősödni ebben a megmérettetésben – tette hozzá Bauer Bence.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bauer Bence: Németországban a bevándorlást ellenző pártok előretörése várható a tartományi választásokon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást