Nyitókép: Elmar Gubisch/Getty Images

Újabb késeléses támadások történtek Németországban

Infostart / MTI
2024. augusztus 29. 15:43
A németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban szerdán újabb késes támadásokat követtek el, ezekben ketten megsebesültek - közölte a dortmundi rendőrség és a bochumi ügyészség, és ezzel kapcsolatban a dpa német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a hatósági adatok szerint a tartományban jelentősen megnövekedett a késsel elkövetett erőszakcselekmények száma.

Recklinghausenben szerdán egy 49 éves férfi egy lakóház folyosóján megsebesített egy 53 éves férfit. Az áldozatot mentővel kórházba szállították, az elkövetőt pedig letartóztatták. A kést a rendőrség lefoglalta.

Ugyanitt egy késsel felfegyverzett 33 éves férfi ámokfutásba kezdett egy lakóházban, melynek következtében a szemtanúk riasztották hatóságokat. A kiérkező rendőrök rálőttek a támadóra, aki halálos sebesüléseket szenvedett. A dortmundi hatóságok vizsgálják, hogy a rendőrök fegyverhasználata jogos volt-e.

Ugyanezen a napon Dorstenben, szintén Recklinghausen körzetében egy férfi szúrt sebeket szenvedett egy vita során.

A gyanúsított elmenekült, a sebesült férfit az alstadti kerület egyik utcájában találták meg. Az elkövető elleni hajtóvadászat csütörtök reggelig eredménytelen maradt.

Észak-Rajna-Vesztfáliában már tavaly drámaian megnőtt a közterületeken elkövetett késes erőszakcselekmények száma: 43 százalékos növekedéssel 3540 esetet regisztráltak.

A recklinghauseni incidensek előtt egy nappal ugyanebben a tartományban, az alsó-rajnai Moersben egy késekkel felfegyverzett férfit lőtt agyon a rendőség. A 26 éves német férfi két késsel a kezében rátámadt a rendőrökre, akik ezután tüzet nyitottak rá. Az incidenst megelőzően már számos segélyhívás érkezett, ugyanis a férfi több járókelőt megtámadott, illetve megfenyegetett. A nyomozók szerint a férfi mentális problémákkal küzdött.

Múlt héten pénteken Solingenben feltételezhetően iszlamista indíttatású támadást követtek el, mely politikai viták sorát váltotta ki.

Az üggyel kapcsolatban egy 26 éves férfit vettek őrizetbe, aki három embert ölt meg késsel, illetve nyolc másikat megsebesített.

A solingeni támadás következményeként a német kormány a fegyvertartási szabályok további szigorítását helyezte kilátásba. Nancy Faeser belügyminiszter tervei szerint a jelenlegi tizenkét centiméteres pengehossz helyett hamarosan legfeljebb hat centiméteres pengehosszúságú késeket tarthatnak maguknál az emberek nyilvános helyeken. A veszélyes rugós kések használata pedig általános tilalom alá esne.

(A nyitókép illusztráció.)