Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Az ISW is elismeri, hogy Pokrovszknál bajban vannak az ukrán erők

Infostart
2024. augusztus 28. 11:25
Az elmúlt hetekben több hír is megjelent arról, hogy az orosz erők egyre több sikert érnek el Avgyijivkától nyugatra. Az Institute for the Study of War szerint a támadó csapatok jelentős taktikai előnyt szereztek a térségben.

Az ISW jelentése szerint az ukrán védők több területen is a kivonulás mellett döntöttek a stratégiai fontosságú Pokrovszk térségében - írja a Portfolio. Az elemzőintézet úgy véli, egyre több irányba is jelentős területi nyereséget értek el az oroszok, főleg Novohrodivka irányába, ahol egy nap alatt két kilométert tudtak előrenyomulni.

Az augusztus 27-i geolokációs adatok szerint a település központját már elfoglalták az oroszok, majd északnyugati irányba haladtak tovább.

A városban a háború előtt mintegy 15 ezren laktak, stratégiai fontossága pedig abban rejlik, hogy három nagyobb város, Selydove, Mirnohrad és Pokrovszk felé is támadást indíthat innen. Délnyugaton Kalynove elfoglalásával erősítik a pozíciójukat.

Az Institute for the Study of War szerint mindezek azt jelentik, hogy az előretörés felgyorsult, és az oroszok elsődleges célja, hogy a vasút mentén minél gyorsabban Pokrovszkba érhessenek.

Az amerikai elemzőház korábban úgy értékelte, hogy hosszabb időt fog igénybe venni a kisváros elfoglalása, ám az ukrán hadvezetés vélhetően úgy vélte, hogy a település nem jelent kellő harctéri akadályt, ezért nem éri meg a védelme a várható veszteségeket - írja a lap.

Az ISW szerint Novohrodivka nem hadműveleti szintű település, ellentétben a szomszédos, megerősített Pokrovszkkal.

Az ukrán védők a korábban 70 ezres központot valószínűleg nem adnák fel egykönnyen, sőt, az oroszoknak erősítésre lenne szüksége a város bevételéhez.

Az intézet azzal zárja az elemzést, hogy Moszkva valószínűleg nem lesz képes fenntartani az előrenyomulás jelenlegi tempóját, ugyanis a nagyobb falatnak tűnő logisztikai és katonai központ vélhetően jelentősen meg fogja akasztani a hadműveleteket - írják.