Nyitókép: Galeanu Mihai/Getty Images

A CIA gyanítja, mi lehet az Oroszországba betört ukránok valódi célja

Infostart
2024. augusztus 28. 19:55
Az amerikai hírszerzés helyettes vezetője szerint az ukránoknak jó okuk van arra, hogy kemény harcokra kényszerítsék az oroszokat, ha Moszkva megpróbálná visszaszerezni a Kurszki régióban elvesztett területeket.

David Cohen egy nemzetbiztonsági konferencián mondott beszédében úgy vélte: egyelőre nehéz megítélni milyen hatása lehet a háborúra az ukrán offenzíva. Mint mondta: Vlagyimir Putyinnak nem csak azzal a ténnyel kell szembesülnie: most a frontvonal egy része már Oroszországban húzódik, hanem azzal is, hogy elveszített az ország területéből egy darabot - írja a Reuters.

A CIA helyette igazgatója közölte, hogy a kurszki betörés megváltoztathatja a háború menetét. Anélkül, hogy ezt részletesen kifejtette volna mire gondol, emlékeztetett rá: az ukránok néhány nap alatt száz települést foglaltak el, miközben az oroszok a Donbászban, szinte csak centimétereket képesek előrenyomulni, azt is iszonyatos emberi és anyagi áldozatok árán.

DavidCohen egyáltalán nem tartotta biztosnak, hogy az orosz hadsereg el tudja foglalni a kelet-ukrajnai Pokrovszkot,

ami egyébként egy kulcsfontosságú logisztikai központtá nőtte ki magát a háború két éve alatt. De még ha sikerül is az oroszoknak bevenniük a várost, a győzelem nem hozna érdemi változást a háború menetében - hangsúlyozta az amerikai kémfőnök helyettese.

Volodimir Zelenszkij kedden arról beszélt, hogy az Oroszországgal vívott háborút a tárgyalóasztalnál fogják majd befejezni, és ehhez Ukrajnának erős pozíciókat kell szereznie. Az ukrán elnök azt is elmondta, hogy hamarosan bemutatja a háborút lezáró elképzeléseit Joe Bidennek, valamint az Egyesült Államok elnökségéért versengő két jelöltnek, Kamala Harrisnek és Donald Trumpnak.

Ugyanakkor Vlagyimir Putyin eddig azt az álláspontot képviselte, hogy a tárgylásokon Ukrajnának el kell fogadnia a valós helyzetet. Vagyis Kijev belegyezik abba, hogy Moszkva elcsatoljon négy ukrán régiót és megtartsa a Krím-félszigetet.

A Reuters ezzel kapcsolatban megjegyzi: Kijev szerint több mint 1200 négyzetkilométernyi orosz területet ellenőriz az ukrán hadsereg a Kurszki régióban. Márpedig ez is olyan realitás, amit figyelembe kellene venni a béketárgyalásokon.