Nyitókép: Filip Singer - Pool/Getty Images

Segítő kezet nyújt a jobboldali ellenzék a német kancellárnak

Infostart / MTI
2024. augusztus 27. 20:41
Friedrich Merz, az ellenzéki német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke együttműködést ajánlott Olaf Scholz szociáldemokrata párti kancellárnak az illegális bevándorlás megfékezése végett a solingeni késes merénylet nyomán. Merz kedden Berlinben tárgyalt erről Scholzcal.

A CDU elnöke hangsúlyozta, hogy pártja hajlandó a kormánykoalícióval a probléma közös megoldásán dolgozni. Mindemellett kiemelte, hogy a kérdést a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a kereszténydemokraták egyedül is meg tudnák oldani az SPD koalíciós partnerei, vagyis a Zöldek és a német Szabad Demokrata Párt (FDP) közreműködése nélkül is.

Merz mindazonáltal kijelentette, hogy mindez "kifejezetten nem csatlakozási kérelem a koalícióhoz".

Merz azt ajánlotta Scholznak, hogy a német törvényhozás alsóházában (Bundestag) nem fogja akadályozni a sürgős törvényjavaslatok gyors elfogadását, de előbb a kormány és a az ellenzéki kereszténydemokraták jelöljenek ki a megfelelő jogszabályi területekért illetékes személyeket.

Mint mondta, a migrációs probléma megoldása érdekében hajlandó lenne a német alaptörvény módosítására is. A német alaptörvény 16a cikkelye rendelkezik a menedékkérelmi jogról, amelynek módosításához kétharmados többség kell a német törvényhozás mindkét házában.

Merz megjegyezte, arra számít, hogy Scholz nem fogja elutasítani a felvetését. A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta, hogy átfogó intézkedésekre van szükség az illegális bevándorlás megfékezésére.

Merz mindemellett úgy fogalmazott, hogy "az ország kezd kicsúszni a kancellár kezéből". Drámainak nevezte, hogy a politikai közép nem tud már közös megoldásokat találni. Hozzátette, hogy az emberek joggal várják, hogy a politikai vezetők megoldják a problémákat.

A német kancellár a kitoloncolások felgyorsítását és az illegális bevándorlás visszaszorítását ígérte hétfőn Solingenben, ahol egy szíriai férfi pénteken három embert megölt, nyolc továbbit pedig megsebesített a település 650 éves történelmét ünneplő fesztiválon.