Nyitókép: Unsplash.com

Amerikai katonai eszközök Oroszországba csempészésével vádolnak egy magyar férfit

Infostart
2024. augusztus 27. 10:51
A gyanú szerint az orosz kormány különböző szerveinek adta el az amerikai eszközöket, akár 20 év börtönt is kaphat.

Letartóztattak egy magyar állampolgárt San Franciscóban, akit azzal gyanúsítanak, hogy másokkal összejátszva illegálisan exportált 200 amerikai katonai rádiókommunikációs eszközt orosz kormányzati felhasználóknak – közölte Washington D.C. államügyészének hivatala. A 46 éves H. Bencét a 2018-as amerikai exportellenőrzési reformtörvény („ECRA”) megsértésére irányuló összeesküvéssel vádolják.

A hírről beszámoló Telex azt írta, a vád szerint a férfi a társaival egy multinacionális beszerzési hálózatot irányított, amely közvetlenül az orosz kormány különböző szerveivel kötött szerződéseket, és olyan nagyszabású projekteken dolgozott, mint például az orosz–ukrán határ mentén fekvő Kurszkban működő rádiókommunikációs rendszerek kiépítése. A vád szerint a férfi vette meg és adta el az eszközöket orosz kormányzati végfelhasználóknak Spanyolországban, Szerbiában, Magyarországon, Lettországban és máshol található leányvállalatok hálózatán keresztül.

A férfit augusztus 23-án tartóztatták le, amikor megérkezett a San Franciscó-i nemzetközi repülőtérre. A letartóztatást és a vádakat hétfőn jelentette be Matthew M. Graves amerikai államügyész, a nemzetbiztonsági főügyészhelyettessel és több különleges ügynökkel együtt.

A férfi az ECRA megsértéséért akár 20 év börtönt és legfeljebb 1 millió dolláros pénzbüntetést kaphat.

(Címlapképünk illusztráció.)