Nyitókép: Pixabay

Oroszország büntetőeljárást indított a CNN Kurszkban forgató riportere ellen

Infostart / MTI
2024. augusztus 22. 15:14
Az FSZB két ukrán újságíró ellen is hasonló eljárást indított. Öt év börtönt kaphatnak.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást kezdeményezett a CNN amerikai hírtévé újságírója ellen, aki a hatóság szerint illegálisan lépte át az orosz határt, hogy riportot forgasson a kurszki régióban.

Az FSZB-t csütörtökön idéző Interfax orosz hírügynökség az újságírót Nick Paton Walsh brit állampolgárként nevezte meg. Hozzátette, hogy az FSZB két ukrán újságíró ellen is hasonló eljárást indított.Az FSZB szerint Moszkva hamarosan nemzetközi elfogatóparancsot ad ki.

A határ illegális átlépésében bűnösnek talált személyek maximális büntetése az orosz szabályozás szerint öt év börtön.

A Kurszki terület megbízott kormányzója, Alekszej Szmirnov csütörtökön bejelentette, hogy a terület hatóságai megkezdték betonból készült óvóhelyek telepítését, hogy segítsék a civilek védelmét a folyamatban lévő ukrán behatolás közepette. Szmirnov a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta: "Utasításomra Kurszk város közigazgatása meghatározta a beton moduláris óvóhelyek elhelyezésének kulcspontjait a zsúfolt helyeken". Tájékoztatása szerint mintegy 60 buszpályaudvart szerelnek fel a menedékhelyekkel. Közzétett egy fényképet is az egyik betonszerkezetről, amelyet teherautóval szállítanak.

Hozzátette: óvóhelyeket alakítanak ki két másik városban, Zseleznogorszkban és Kurcsatovban is. Ez utóbbiban található a kurszki atomerőmű. Oroszország azzal vádolja Ukrajnát, hogy a létesítmény megtámadását tervezi, amit Kijev tagad.

Alekszandr Bogomaz brjanszki kormányzó azt közölte: az orosz erők Klimovo körzetben megakadályozták, hogy egy ukrán szabotázs- és felderítőcsapat áthatoljon a határon a nyugati Brjanszki területen, mintegy 240 kilométerre a szomszédos Kurszki területen végrehajtott behatolás helyszínétől.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön arról számolt be, hogy 28 drónt lőttek le orosz terület felett, köztük 13-at a Volgográdi területen, hetet Rosztovban, négyet Belgorodban, kettőt Voronyezsben, valamint egyet-egyet Brjanszk és Kurszk régiókban.

Tűz ütött ki egy katonai létesítményben Oroszország déli részén, a Volgográdi területen, miután csütörtökön egy ukrán drón zuhant rá - közölte Andrej Bocsarov regionális kormányzó a Telegramon. Hozzátette: nincsenek áldozatok. Közlése szerint a támadás Marinovka falu környékére összpontosult, ahol egy katonai légibázis található.

A Roszaviacija orosz légügyi hatóság közleménye szerint csütörtökön ideiglenes korlátozásokat vezettek be a volgográdi repülőtéren, amely nem fogadott és nem indított járatokat.