Nyitókép: MTI/EPA-LUSA/Andre Catueria

Hatalmas összeggel támogatja az EU a kelet-afrikai régiót

Infostart / MTI
2024. augusztus 22. 17:12
122 millió eurónyi humanitárius segélyről döntöttek.

Az Európai Unió 122 millió euró (47,8 milliárd forint) humanitárius segélyt nyújt a tágabb értelemben vett "Afrika szarva" régiónak - jelentette be az Európai Bizottság csütörtökön, a térségben dúló konfliktusokkal, illetve az éghajlatváltozás okozta nehézségekkel indokolva a döntést.

A támogatás segítségével a legkiszolgáltatottabbak alapvető szükségleteinek kielégítését igyekeznek segíteni, elsősorban az ivóvíz- és élelmiszerhiány enyhítését - olvasható a témáról Brüsszelben kiadott közleményben, amelyben kiemelik, hogy a megfelelő minőségű víz hiánya a fertőző betegségek kockázatával is járhat.

Janez Lenarcic, az Európai Unió válságkezelésért felelős biztosa a közlemény szerint elmondta, hogy az összegből igyekeznek támogatni a lakhelyeiket elhagyni kényszerülőket, a menekülteket és az őket befogadó közösségeket is.

A támogatásból 42 millió eurót Etiópiának, 40 millió eurót Szomáliának és szintén 40 millió eurót Dél-Szudánnak szánnak. A mostani csomaggal együtt a régióba küldött EU-segélyek idén már meghaladják a 421 millió eurót - tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a régióban több mint 70 millióan szorulnak sürgős humanitárius segítségre.