Nyitókép: Rosmarie Wirz/Getty Images

Velence: gondolás kerestetik

Infostart
2024. augusztus 18. 11:10
Bővíteni akarják létszámukat a velencei gondolások, hogy az ősi hivatás hagyománya megmaradjon.

A The Guardian beszámolója szerint az állás betöltésének követelményei viszonylag könnyen megugorhatók: 18 évesnek kell lenni, középiskolai végzettséggel, úszástudással és orvosi igazolással. A jelentkezési folyamat viszont jóval nehezebb – írja a Telex.

Aki gondolás akar lenni, annak el kell végeznie egy közel 1000 eurós képzést, a „gondola művészetét” (olaszul, angolul vagy franciául). Ezt viszont csak az végezheti el, aki átesik az első rostán és megmutatja, hogy tud evezni, vagy legalábbis a képességei adottak a gondola vezetéséhez. Ezután a jogosítványszerzéshez hasonlóan 30 óra elméletet kell venni, majd egy 10 órás gyakorlati képzésen vesznek részt. Az elmélet része a különböző vízi utak megtanulása, de órát vesznek Velence kultúrájáról és történelméről is.

A gondolás szakma 1094 óta létezik, a 16. századra becslések szerint 10 ezer gondolás lehetett Velencében. Mára csak 433 van. A hagyománnyal ellentétben ma már bárki lehet gondolás, aki uniós állampolgár: 2009-ben szerzett gondolás jogosítványt az első női gondolás, azóta 13-an vannak nők.

A meglévő gondolások azonban idősödnek, többen nyugdíjba készülnek, ezért van szükség az új gondolásgenerációra.