Nyitókép: Unsplash

Értetlenül állnak a Meta döntése előtt, és magyarázatot várnak

Infostart / MTI
2024. augusztus 17. 14:13
Az Európai Bizottság tájékoztatást kért a Metától arról, hogy milyen intézkedéseket hoz a cég az átláthatóság érdekében, miután a közösségi platformokat üzemeltető amerikai óriásvállalat megszüntette a Facebookon és az Instagramon egy, a dezinformáció kiszűrését szolgáló szoftver, a CrowdTangle elérhetőségét.

A CrowdTangle augusztus 14-e óta nem elérhető ezeken a felületeken, a szoftvert a Meta a Content Libraryvel helyettesítette, azonban a szakértők szerint ez a technológia közel sem nyújtja ugyanazt a szolgáltatást. A Mozilla Alapítvány, egy globális nonprofit szervezet, nyílt levélben fordult a Metához, amelyben a szolgáltatás legalább 2025 januárjáig történő fenntartását szorgalmazta, különös tekintettel a 2024-re tervezett számos fontos társadalmi eseményre, köztük az amerikai elnökválasztásra.

Az Európai Bizottság sajtóközleményében az áll, hogy a brüsszeli testület „konkrétan a Meta tartalomkönyvtáráról és alkalmazásprogramozási interfészéről kér tájékoztatást, ami magában foglalja ezek jogosultsági kritériumait, alkalmazási folyamatait, a hozzáférhető adatokat és funkciókat”.

A bizottság idén április végén a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály uniós alapján vizsgálatot indított a Meta ellen, arra hivatkozva, hogy az óriásvállalat a Facebook és az Instagram szolgáltatásainál nem tett eleget az június elejei, uniós választásokkal összefüggő, lehetségesen megtévesztő hirdetések és politikai tartalmak kiszűrésével kapcsolatos követelményeknek. Válaszul erre, a Meta május végén új funkciókat helyezett üzembe a CrowdTangle-en, amelyek lehetővé tették a felhasználók számára a valós idejű társadalmi diskurzus és a választások nyomon követését. Ezek a funkciók mostanra megszűntek - olvasható a testület pénteki sajtóközleményében.

A Metának szeptember 6-ig kell a bizottság rendelkezésére bocsátania a kért információkat. A testület bírságot szabhat ki az információkérésre adott téves, hiányos vagy félrevezető tájékoztatásért. A válaszadás elmulasztása esetén az Európai Bizottság felszólítási határozattal kérheti a tájékoztatást.