Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Szélsőjobboldali fiatalokat tartóztattak le Nagy-Britanniában

Infostart / MTI
2024. augusztus 16. 12:32
Nincs köze a southporti késeléshez.

Szélsőjobboldali indíttatású terrorcselekmények előkészítésének vádjával tartóztattak le két fiatalt Nagy-Britanniában - közölte pénteken a brit rendőrség, hozzátéve, hogy az ügy nem kapcsolódik a július 29-i southporti késelést követő zavargásokhoz és rasszista támadásokhoz.

A londoni rendőrség terrorizmusellenes egységének parancsnoka, Dominic Murphy "rendkívül súlyosnak" nevezte a 18 éves Rex Clark és a 19 éves Sofija Vinogradova elleni vádakat, de azt mondta, hogy megítélésük szerint "már nem áll fenn komolyabb fenyegetettség".

Mindkét fiatalt terroristacselekmények előkészítésével vádolják, a nőt emellett azzal is, hogy olyan információkat gyűjtött, amelyek "hasznosak lehetnek terrorcselekményt előkészítő személy számára". A lányt már augusztus 4-én őrizetbe vették lőfegyver birtoklása miatt, de óvadék ellenében elengedték, végül augusztus 10-én tartóztatták le mindkettőjüket.

A tervezett terrortámadásokról a rendőrség egyelőre semmiféle információt nem osztott meg a nyilvánosságról. A két fiatal pénteken jelenik meg a letartóztatásuk meghosszabbításáról döntő bíró előtt.