Nyitókép: grandriver/Getty Images

Gázt talált a Mol Pakisztánban

Infostart
2024. augusztus 16. 17:23
A Mol három jelentős gáztalálatot ért el Pakisztánban abban a blokkban, amelyet 25 éve működtet operátorként, és ahol 19 éve termel szénhidrogént - tájékoztatta a vállalat.

A Razgir-1 kutatófúrást idén januárban indították, 3950 méter mélységet értek el. Jelenleg is zajlik a kút teljes potenciáljának felmérésére vonatkozó tesztelés.

A Mol három rétegben talált gázt és kondenzátumot. A kitermelésre vonatkozó stratégia meghatározása még folyamatban van, a Mol részesedése ettől függően napi 400-800 hordó egyenérték között várható, ami hozzávetőlegesen 1 százalékot adhat hozzá a vállalatcsoport teljes szénhidrogén-termeléséhez.

A közlemény szerint a Mol Pakisztán a Mol-csoport 100 százalékos tulajdonú leányvállalataként 1999 óta tevékenykedik Pakisztánban. A vállalat 4 blokkban rendelkezik érdekeltséggel, a TAL és a Margalla Blokkban pedig operátorként van jelen.

A Mol 2002-ben talált először szénhidrogént Pakisztánban, azóta 13 kereskedelmi célú találatot jelentett be, legutóbb 2020-ban a TAL Blokkban. Pakisztáni piacra lépése óta a Mol több mint 400 millió hordó egyenértéknyi bizonyított és feltételezett (2P) készletet talált a TAL Blokkban, amelynek operátoraként 65 ezer hordó egyenérték/nap bruttó termelésért felel. Közös vállalati partnerei a helyi OGDCL, PPL, POL és GHPL olaj- és gázipari vállalatok. A Mol részesedése a kitermelt mennyiség 8,4 százaléka.

A Mol Pakisztán jelentősen hozzájárul Pakisztán energiabiztonságához. Napi 15 ezer hordó termelésével a vállalat az ország második legnagyobb kondenzátumtermelője, napi 425 tonnával a második legnagyobb LPG-termelő, valamint az ötödik legnagyobb gáztermelő mintegy 44 ezer hordó egyenérték/nap kitermeléssel - írták.

A vállalat fontos szerepet játszik a Mol-csoport nemzetközi portfóliójában, a csoport teljes szénhidrogén-termelésének mintegy 7 százalékáért felel.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 2738 forinton állt pénteken, fel órával a zárás előtt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3090, a legalacsonyabb 2632 forint volt.