Nyitókép: Gary S Chapman/Getty Images

Lefújták a különösen pusztító erejű megaföldrengésre vonatkozó riasztást Japánban

Infostart / MTI
2024. augusztus 15. 14:57
Japánban csütörtökön feloldották a különösen pusztító erejű megaföldrengésre vonatkozó riasztást, amely egy hete volt érvényben a szigetország csendes-óceáni partvidékére vonatkozóan – közölte sajtótájékoztatóján a közbiztonságért felelős miniszter.

Josifumi Macumura a döntést azzal indokolta, hogy az utóbbi napokban nem észleltek az országban földmozgást, így a lakosság visszatérhet a megszokott életviteléhez. Hozzátette azonban, hogy egy nagy földrengés bármikor és bárhol bekövetkezhet; ezért a kormány arra kéri a lakosságot, hogy éberségét megőrizve ne feledkezzen el a hétköznapi óvintézkedések fenntartásáról, és ennek megfelelően a kormány is fenntartja az ehhez szükséges készenlétet.

A Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) augusztus 8-án azt követően adta ki a nagy földrengésre vonatkozó figyelmeztetését, hogy az ország déli részén regisztrált 7,1-es erősségű földmozgás miatt 15 ember megsérült. A szeizmológusok az előrejelzésben 70-80 százalékra – a következő négy évtizedet illetően pedig 90 százalékra – emelték annak valószínűségét, hogy a csendes-óceáni partoknál található, Honsú szigetétől délre húzódó Nankai-árok mentén 8-as vagy 9-es erősségű rengés következhet be.