Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Lengyelország is kap Apache amerikai harci helikoptert

Infostart / MTI
2024. augusztus 14. 06:30
Az adásvétel értéke 10 milliárd dollár, a lengyel katonák néhány helikoptert már 2028 előtt használhatnak kiképzésre.

Lengyelország szerződést írt alá kedden 96 darab AH-64E Apache típusú amerikai harci helikopter beszerzéséről. Washington tavaly augusztusban hagyta jóvá az ügyletet. Az első gépeket 2028-ban szállítják le.

A szerződést Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter az északnyugat-lengyelországi Inowroclaw katonai légibázisán írta alá ünnepélyes keretek között.

Elmondta, hogy az adásvétel értéke mintegy 10 milliárd dollár, és a hozzá kapcsolódó lízingszerződés értelmében a lengyel katonák néhány helikoptert már 2028 előtt használhatnak kiképzés céljából.

Tavaly augusztusban Mariusz Blaszczak akkori lengyel nemzetvédelmi miniszter közölte: az Egyesült Államok a helikopterekkel együtt rádiólokátorokat, 1844 darab AGM-114R2 Hellfire rakétát, 460 darab JAGM levegő-föld rakétát és 508 darab Stinger légvédelmi rakétát is szállít Lengyelországnak.

Az ügylettel összefüggésben Varsó a múlt héten olyan megállapodásokat írt alá az amerikai Boeing és a General Electric cégekkel, amelyek értelmében a helikopterek egyes alkatrészeit Lengyelországban fogják szervizelni.

Lengyelország idén a bruttó hazai termék mintegy 4 százalékát költi honvédelemre, ezen belül a hadsereg korszerűsítésére.

Hadseregkorszerűsítés címén két amerikai Patriot-üteget is beszereztek egy még 2018-ban megkötött szerződés keretében, tavaly pedig egy további hat üteg beszerzéséről szóló, 2026-2029-ben teljesítendő szerződést írtak alá. Ehhez kapcsolódóan hétfőn Kosiniak-Kamysz jelenlétében a közép-lengyelországi Sochaczewben megállapodást írtak alá a hat Patriot üteg 48 indítóállásának lengyelországi legyártásáról.

A védelmi kiadások növeléséről szóló 2022-es törvény értelmében a lengyel hadsereg létszámát 250 ezer főre növelnék. A fegyveres erők jelenleg megközelítőleg 216 ezer főt számlálnak. Jacek Siewiera, a lengyel elnöki hivatal kötelékében működő nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke kedden az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió kérdésére válaszolva "helyes, de a legközelebbi években nehezen elérhető célnak" nevezte, hogy a hadsereg 300 ezer főre bővüljön.