Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Keletnémet tartományi választások - Tart az AfD hatalomra kerülésétől a német rendőrség

Infostart
2024. augusztus 14. 06:00
Kevesebb mint három hét van hátra a szeptember 1-én tartandó türingiai és szászországi tartományi választásokig, amelyeket a hónap utolsó vasárnapján hasonló brandenburgi szavazás követ. A választások jelentősége túlmutat a tartományi határokon, általános vélekedés szerint az eredmények egy évvel az országos parlamenti választások előtt átrajzolhatják Németország politikai térképét. Ebből kiindulva meghatározó lehet az ellenzéki radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt szereplése.

A 2013-ban alakult és 2017-ben már a parlamentbe is bejutott párt támogatottságának rohamos növekedését mindenekelőtt az illegális bevándorlás elleni állhatatos harcának köszönheti.

Népszerűsége kezdetben mindenekelőtt a migráció által leginkább sújtott keleti tartományokban erősödött, de évek óta az ország nyugati felében is növekvő támogatottságot élvez.

Mindezt megerősítette, hogy a júniusi európai parlamenti választások eredményeként az ellenzéki konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU mögött a kormánypártokat nagy fölénnyel megelőzve végzett a második helyen.

A szeptember legelső napján tartandó türingiai és szászországi választások előtti felmérések azt valószínűsítik, hogy az AfD akár mindkét tartományban, de elsősorban Türingiában a CDU-t is megelőzve befutó lehet.

Mivel a valószínű győzelem ellenére egyedül nem képes kormányalakításra, mindenképp koalíciós partnerre van szüksége.

Az előzetes nyilatkozatok szerint azonban a CDU, a kormánykoalíció pártjai, azaz az SPD, a Zöldek Pártja, illetve a liberális FDP is a leghatározottabban elutasítja a szélsőséges, emiatt az alkotmányvédelmi hivatal által is figyelt párttal való koalíciót.

Ily módon marad az év elején alakult új baloldali párt, az alapító nevét viselő Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW).

Az új párt - amelynek támogatottsága az elmúlt hónapokban fokozatosan emelkedett - eddig minden koalíciós opciót nyitva hagyott.

A ZDF közszolgálati televízió ugyanakkor a felmérések alapján utalt arra az eshetőségre is, hogy adott esetben az AfD nélkül nehéz lesz kormány alakítani.

A tét óriási, amit jelez az országos német rendőrszakszervezet (GdP) nyilatkozata.

A szakszervezet elnöke, Jochen Kopelke szerint súlyos biztonsági kockázatokkal és a rendőrség munkájára messzemenő következményekkel járna az AfD tartományi kormányra kerülése.

A Funke médiacsoportnak nyilatkozva az elnök ezzel indokolta, hogy egyre több szakszervezeti tag kéri áthelyezését más tartományokba, illetve többen felmondásukat jelentik be.

A türingiai, a szászországi és a brandenburgi választásokra utalva kiemelte, hogy a rendőrséget mindig is erősen foglalkoztatják a lehetséges politikai vezetésváltás várható következményei.

A szakszervezet számára irányadó, hogy felelősséggel tartozik az emberek védelméért Németországban - hangsúlyozta az elnök.

Kopelke ugyanakkor úgy vélte, hogy az AfD esetleges kormányra kerülése veszélyezteti a biztonsági erők tartományi határokon átnyúló együttműködését.

A szakszervezeti elnök a ZDF szerint tart attól is, bizonyos választási eredmények esetén "titkos információk" illetéktelen kezekbe kerülnek.