Nyitókép: Chase Dekker Wild-Life Images / Getty

Jegesmedvék téptek szét egy embert Kanada északi részén

Infostart
2024. augusztus 14. 16:04
Két jegesmedve ölt meg egy kanadai dolgozót egy sarkvidéki radarállomáson Kanada északi, Nunavut területén.

A meg nem nevezett alkalmazott a Nasittuq Corporationnél dolgozott – egy logisztikai vállalatnál, amely radarvédelmi telephelyeket üzemeltet a kanadai kormány megbízásából. A cég közleménye szerint más munkások is kiérkeztek a helyszínre, majd megölték az egyik medvét – írja a BBC-re hivatkozva az ATV.

„Szorosan együttműködünk a helyi hatóságokkal és szabályozó ügynökségekkel, hogy alaposan kivizsgáljuk az eset körülményeit” – közölte a vállalat. „Alkalmazottaink biztonsága és jóléte a legfontosabb számunkra, és mélyen elkötelezettek vagyunk a biztonságos munkakörnyezet biztosítása mellett” – tették hozzá.

A támadás a múlt héten történt a Baffin-szigettől délkeletre fekvő Brevoort-szigeten. A helyszín egyike a több tucat North Warning System előőrsnek Kanada északi részén, az 5000 km-t felölelő hálózat a régióba belépő repülőgépek vagy rakéták észlelésére szolgál.

Az, hogy egy jegesmedve támadjon emberre, rendkívül ritka, de 2023 óta ez legalább a második jegesmedve támadásban bekövetkezett haláleset. Tavaly egy nőt és egyéves fiát ölt meg egy jegesmedve egy alaszkai faluban.

A kanadai kormány szerint körülbelül 17 000 jegesmedve él az országban – ez a faj globális populációjának mintegy kétharmadát teszi ki. A jegesmedvék száma hanyatlóban van, és a tudósok a globális felmelegedés okozta tengeri jég elvesztésének tulajdonítják, ami vadászterületeik és szaporodási területeik szűküléséhez vezet.