Nyitókép: MTI/AP/Matias Delacroix

Legkevesebb 25 halálos áldozata volt az elnökválasztást követő tüntetéseknek Venezuelában

Infostart / MTI
2024. augusztus 13. 08:21
A halálesetek többségét a voksolást követő két napon jegyezték fel.

Legkevesebb 25 halálos áldozata volt a venezuelai elnökválasztást követő tüntetéseknek, további 192 ember pedig megsebesült "lő- és ütőfegyverek, tompa tárgyak és robbanószerkezetek által" - közölte hétfőn Tarek William Saab venezuelai főügyész.

Saab az ország védelmi tanácsának ülésén beszélt, amin Nicolás Maduro elnök is részt vett. Mint mondta, a halálesetek négyötödét július 29-én és 30-án jegyezték fel, vagyis a voksolást követő két napon. Hozzátette: a halottak között van a venezuelai nemzeti gárda két tagja is. "Jószándékú, fiatal emberek, akiket a szélsőjobb gyilkolt meg" - fogalmazott.

Maduro a karhatalmi szervektől keménykezű, gyorsabb fellépést és jobb hatékonyságot követelt "a bűnözéssel, erőszakkal és a gyűlöletbűncselekményekkel szemben".

A választási bizottság július 28-án hivatalosan Madurót nyilvánította az elnökválasztás győztesének. Az ellenzék szerint választási csalás történt.

A július 28-i elnökválasztást követően Venezuelában kiterjedt tüntetések voltak. Emberi jogi szervezetek szerint ezek során több mint 2200 embert tartóztattak le. Több ország, köztük az Egyesült Államok, Peru és Argentína is az ellenzék jelöltjét, Edmundo González Urrutiát ismerte el győztesként.