Nyitókép: MTI/EPA

Szokatlan lemondás Iránban, mindössze 11 nap után

Infostart
2024. augusztus 12. 13:44
Kinevezése után 11 nappal bejelentette lemondását Mohamed Dzsavád Zaríf iráni alelnök, aki csalódottságának adott hangot vasárnap esti bejegyzésében az X-en.

Zaríf 11 nappal kinevezése után hagyta el az új iráni elnök, Maszúd Peszeskján kabinetjét. "Nem vagyok elégedett a munkámmal, és sajnálom, hogy nem tudtam megfelelni az elvárásoknak" - írta a mérsékeltként emlegetett politikus.

Zaríf sejteni engedte, hogy Peszeskján kabinetjének összeállításával nem volt elégedett. Mint fogalmazott, a 19 miniszter közül legalább hét nála nem szerepelt első jelöltként.

A július végén elnöki hivatalát elfoglaló Peszeskjánnak Zaríf lemondása miatt már a második krízissel kell megküzdenie Iszmail Haníje Hamász-vezető teheráni meggyilkolását követően.

Az elnökválasztási kampányban Zaríf volt Peszeskján jobbkeze, és népszerűsége miatt kulcsszerepet játszott Peszeskján győzelmében.

A választások után Zaríf egy szakértői csoporttal állított össze listát a lehetséges miniszterekről, akikkel a beígért reformokat végre lehetne hajtani, de az elnök vasárnap - feltehetően a konzervatívok nyomására - egy ettől eltérő kormánynévsort hozott nyilvánosságra.

Zaríf, aki 2013 és 2021 között Irán külügyminisztere volt, az elnök tervezett külpolitikájának is kulcsembere lett volna. Peszeskján azt tervezte, hogy vele és egy új diplomáciai testülettel újraindítja a nukleáris tárgyalásokat, hogy az iráni gazdaságot megbénító szankcióktól megszabaduljon az ország.

(A 2024. július 5-én készült nyitóképen: Maszúd Peszeskján volt egészségügyi miniszter és akkor még elnökjelölt - jobbra -, illetve Mohamad Dzsavád Zarif volt iráni külügyminiszter - balra, kékben -, miután szavazott az iráni elnökválasztás második fordulójában Gáleh Haszan Hánban. A hivatalban lévő elnök május 19-én helikopter-balesetben életét vesztette.)