Így landolt a kerekek nélküli gép - videó

Infostart
2024. augusztus 12. 17:00
Felszállás közben vesztette el a futóművét a Dash 8-as.

A Renegade Air az ENSZ számára üzemeltetett 5Y-SMI lajstromjelű, de Havilland Canada DHC-8-311Q Dash 8 típusú repülőgépe a Dél-Szudán-i Maban salakos futópályájáról indult még augusztus 9-én az ASN adatlapja szerint. A felszállás közben a repülőgép főfutóművei egy töltésnek ütköztek, amelynek következtében mindkettőről leszakadtak a kerekek - írja az airportal.hu.

A pilóták kiengedett futóművekkel folytatták az utat a Malakal-repülőtérre, ahol a felesleges üzemanyag elhasználását követően sikeres hasra szállást hajtottak végre. A repülőtéri tűzoltók habbal locsolták be a repülőgépet és környezetét, tűz nem keletkezett. A fedélzeten tartózkodó 38 ember közül nem sérült meg senki, a Dash 8-ast később emelődaruk segítségével eltávolították a futópályáról - írja a portál.

Az idén már ez volt a harmadik baleset ezen a repülőtéren, februárban az African Express Airways McDonnell Douglas MD-82-esének futóművei szakadtak ki helyükről a túl kemény földet érés közben, majd márciusban a Safe Air Company Boeing 727-200F repülőgépe nem tudott megállni a futópályán.