Nyitókép: Micha Pawlitzki / Getty

Nagyfokú melegedés miatt több atomerőművet is visszafognak

Infostart
2024. augusztus 9. 16:48
Az Electricite de France SA (EDF) a hétvégétől kezdve kénytelen csökkenteni atomreaktorai teljesítményét, nehogy túlmelegedjenek a hűtővizet biztosító folyók.

Az EDF a reaktorok hűtéséhez a folyó vizét használja, mielőtt azt visszaengedné a vízfolyásba, de a Rhone túlmelegedése veszélyt jelenthet a halakra és az élővilág más szereplőire. Mivel az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban Nyugat-Európa nagy részén emelkedni fog a hőmérséklet, a környezeti hatások mérséklése érdekében szükségessé válik a kibocsátás korlátozása, ami a termelés visszafogásával jár - írja a Bloomberg cikke nyomán a Portfolio.

A francia hálózatüzemeltető szerint a korlátozások jövő héten szombattól csütörtökig valószínűleg az EDF bugey-i erőművét is érintik, emellett vasárnap a tricastin-i létesítményben is előfordulhat leterhelés - írják. Franciaország 56 nukleáris reaktora a népesség elektromos energiaigényeinek több mint kétharmadát megtermelik, és az európai energia-piacon is döntő szerepet játszanak.

A termelés csökkentése ellátási gondokat ugyan várhatóan nem okoz majd, de rövid távon a villamosenergia-árak növekedéséhez vezethet.

Mint írják, a piaci kép már most tükrözi ezeket az elképzelhető változásokat: Franciaországban a csütörtöki szállításra szánt villamos energia ára 31,01 euró/megawattóra, míg Németországban 93,15 euró volt az Epex Spot SE tőzsdén.

Mind az EDF-nek, mind a hálózatüzemeltetőknek egyensúlyt kell teremteniük a villamosenergia-termelés szükségessége és a melegedésnek a folyók ökoszisztémára gyakorolt környezeti hatásai között. Magyarországon ezzel ellentétben egy különleges miniszteri rendelet lehetővé teszi, hogy a Paks I. atomerőmű magasabb hőmérsékletű hűtővizét is termelési korlátozás nélkül bele lehessen engedni a folyóba.