Nyitókép: Chris Ryan/Getty Images

Újabb vita Németországban: nyilvánosságra hoznák a bűnelkövetők állampolgárságát

Infostart
2024. augusztus 7. 12:27
A legkisebb kormánykoalíciós párt, a liberális Szabad Demokrata Párt azt indítványozza, hogy a bűnüldöző hatóságoknak a jövőben az egész országra kiterjedően kötelezően nyilvánosságra kellene hozniuk a feltételezett bűnelkövetők állampolgárságát is. A kezdeményezést felkarolta az ellenzéki CDU/CSU pártszövetség és az AfD is.

Az FDP szerint a kezdeményezés célja "az átláthatóság és a hitelesség" biztosítása. A liberális párt a többi között arra hivatkozott, hogy ez egy olyan kérdés, amelyre a 2015/2016-os menekültválság és a külföldi bűnözés azt követő németországi növekedése nyomán nagyon eltérő válaszok születtek, így például arra, hogy az illetékes hatóságoknak a nyomozás mely szakaszában kell hivatalosan bejelenteni a gyanúsítottak állampolgárságát. Vagy például azzal kapcsolatban, hogy milyen esetekben van szükség nagyobb átláthatóságra, illetve mikor nagyobb a kockázata annak, hogy a gyanúsított állampolgárságának nyilvánosságra hozatala általános előítéletekhez vezet.

A Die Welt című lap szerint az FDP, valamint a CDU/CSU konzervatív párszövetség parlamenti képviselőcsoportja a bűnüldöző hatóságok részéről országosan egységes megközelítést, ennek keretében kötelező nyilvánosságra hozatalt sürget. A kezdeményező FDP főtitkára egy lapinterjúban ezt azzal indokolta, hogy ez erősíti az állampolgároknak a bűnüldöző szervekbe vetett bizalmát. Bijan Djir-Sarai szerint az embereknek bízniuk kell abban, hogy a politika "komolyan veszi" a külföldi bűnözés problémáját.

Míg a hárompárti kormánykoalíció legnagyobb pártja, a szociáldemokrata SPD egyelőre nem foglalt állást a kezdeményezéssel kapcsolatban, a Zöldek Pártja elutasította azt. A párt illetékes parlamenti képviselője elutasította az ilyen jellegű országos hatósági kötelezettséget, szerinte ezzel a hatóságokat megfosztanák attól a mérlegelési jogkörtől, amelyre munkájuk sikeres elvégzéséhez szükség van.

Az illegális bevándorlás elleni harcot legerőteljesebben hirdető AfD ezzel szemben "lecsapott" az FDP javaslatára, olyannyira, hogy a párt szerint az állampolgárság nyilvánosságra hozatala kevés, a gyanúsítottak, az elítéltek és a fogva tartottak migrációs hátterét is a nyilvánosság elé kell tárni.

A Die Welt utalt arra, hogy a tartományokban nincs egységes szabályozás a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítottak állampolgárságának nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban. Az észak-rajna-vesztfáliai CDU-s belügyminiszter a napokban jelentette be, hogy a tartományban ezt kötelezővé teszik az illetékes hatóságok számára, egyes tartományokban ugyanakkor a nyilvánosságra hozatal feltétele az az információhoz "jogos közérdek" fűződjön.