Nyitókép: MTI/EPA/Jeffrey Phelps

Órákon belül érkezhet Kamala Harris nagy bejelentése

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. augusztus 6. 13:20
Kamala Harris alelnök múlt héten megszerezte a demokrata pártdelegáltak többségének a támogatását, így hivatalosan is a párt elnökjelöltje lett a novemberi elnökválasztáson. Hogy ezek után mi a „menetrend”, arról Veres Kristóf Györgyöt, a Danube Institute külkapcsolati vezetőjét kérdeztük.

A demokrata kampányban a legnagyobb kérdés, hogy ki lesz Kamala Harris alelnökjelöltje. Erre egy-két napon, de akár néhány órán belül választ kaphatunk; elviekben egy philadelphiai nagygyűlésen tervezik bejelenteni, magyar idő szerint szerda hajnalban – mondta az InfoRádióban Veres Kristóf György. Sajtóhírek szerint a pozícióra „versenyben” van még Mark Kelly arizonai szenátor, Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója, valamint Tim Walz, Minnesota kormányzója.

Hármójuk közül „hosszú napok” óta a centrista Josh Shapiro nevét emlegetik a leginkább, aki egy nagyon fontos csatatérállamból érkezne. Bár Mark Kelly ugyancsak egy csatatérállam szenátora, Pennsylvania sokkal több elektori szavazatot szállítana a demokrata elnökjelöltnek, ha meg tudná nyerni ezt az államot – jegyezte meg az elemző. Josh Shapiróval annyi a „probléma” a demokrata bázison belül, hogy ő kifejezetten centrista, amiből az következik, hogy elég erőteljesen és hangosan Izrael-párti, vagyis esetében Kamala Harris – ahogy Donald Trump egy vasárnapi interjúban fogalmazott – el fogja veszíteni „kis palesztin bázisát”.

Veres Kristóf György az InfoRádió érdeklődésére beszélt arról is, hogy Kamala Harris elég sokat lefaragott már abból a hátrányból, ami korábban Joe Biden esetében mutatkozott Donald Trumphoz képest a csatatérállamokban. A két-három hónappal ezelőtti – nevadai, arizonai, wisconsini, michigani, pennsylvaniai, georgiai – felmérések azt mutatták, hogy a republikánus elnökjelölt hibahatáron kívül – 5-6 százalékkal – vezetett a hivatalban lévő demokrata elnökkel szemben, míg a legújabb kutatások már hibahatáron belüli számokat mutatnak, sőt, Kamala Harris egy-egy ponttal már vezet riválisával szemben. „Mindenképp nagyon érdekessé vált a verseny kettejük között” – tette hozzá a szakértő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elemző: órákon belül érkezhet Kamala Harris várva várt bejelentése
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást