Nyitókép: Forrás: Rheinmetall

Olyan fegyvert kaptak az ukránok, amilyenhez hasonlót a Magyar Honvédség is szeretne

Infostart
2024. augusztus 6. 15:35
Kijevben hivatalosan is közölték, hogy megkapták a német Rheinmetall ultramodern fegyverrendszerét, a Skynexet.

Mindeddig a német Rheinmetall cég csak annyit hozott nyilvánosságra, hogy egy meg nem nevezett külföldi országnak szállították le az első Skynexeket. Ezek a fegyverek elsősorban drónok és cirkálórakéták ellen hatékonyak, és azoknak a korábbi Skyguard rendszereknek a továbbfejlesztései, amelyeket eddig már hatvan ország hadserege állított szolgálatba.

Minden üteg irányítóközpontból, egy ötven kilométer hatótávolságú felderítő radarból, és négy, elektro-optikai célzóberendezéssel ellátott gépágyúból áll. Utóbbiak 35 milliméteres fegyvere programozott lőszert tüzel. Ezek a gránátok egy előre megadott távolság megtétele után robbannak és táguló spirál alakban, 152 darab volfrámtűt szórnak a közeledő drón vagy rakéta felé. Ez a nagy energiájú repeszfelhő aztán vagy felrobbantja, vagy végzetesen megrongálja a támadó eszközt. A Rheinmetall szerint a próbalövészeteken átlagosan két-három gránát elég volt egy-egy célpont megsemmisítéséhez.

A Defence Blog ugyanakkor azt emeli ki, hogy a Skynex sokkal költséghatékonyabb megoldást jelent az orosz drónok és manőverező robotrepülőgépek ellen, mint a légvédelmi rakéták. A szintén német gyártású IRIS-T légvédelmi rendszer egyetlen rakétája ugyanis 300-500 ezer eurót kóstál, míg a gépágyúk egy rövid sorozathoz csak négyezer euró értékű lőszert használnak fel. Ráadásul maga a Skynex még olcsóbb is, alig több mint 90 millió euróba kerül, szemben az IRIS-T 140 millió eurós árával.

Az Ukrajnának átadott ultramodern légvédelmi fegyver az egyik változata annak a Skyranger rendszernek, amelyet a Magyar Honvédség is be akar szerezni. Mint arról az Infostart már korábban beszámolt, 2023. december 15-én írták alá azt a 30 millió euró értékű szerződést, amelynek értelmében a Rheinmetall kifejleszti a Lynx harcjármű Mistral rakétákkal és Skyranger 30 toronnyal felszerelt, légvédelmi változatát. Az első tesztpéldány átadása még ez évben várható.

A Skynex és a Skyranger közti legnagyobb különbség az, hogy az előbbi statikus telepítésű, míg a másikat a Lynx harcjármű hordozza. Ezenkívül az Ukrajnának küldött rendszer nagyobb, 35 mm-es gépágyút használ, míg a Honvédség – az egyszerűbb logisztika miatt – a Lynxek 30 mm-es fegyverét választotta.