Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Magyar tűzoltók küzdenek a lángokkal, egy teljes falut próbálnak megmenteni

Infostart / InfoRádió - Zsámboki Zsolt
2024. augusztus 5. 15:27
Észak-Macedóniába a múlt héten 46 emberből és 13 járműből álló magyar tűzoltócsapat érkezett, amely a külföldi kontingensből az egyetlen szárazföldi egység – mondta az InfoRádióban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Dóka Imre arról is beszélt, hogy a nagy forróság és az időnként feltámadó szél mellett az is nehezíti az oltást, hogy az érintett terület vízhiányos.

Erdőtüzek pusztítanak a Balkánon: Horvátországban, Észak-Macedóniában, Görögországban, Albániában és Bulgáriában is komoly károk keletkeztek augusztus első napjaiban. Múlt héten csütörtökön magyar tűzoltók is érkeztek Észak-Macedóniába, és pénteken Breznicában, egy nemzeti parkban álltak szolgálatba. Egy 1200 méteres hegységben egy falu házait kell megvédeniük a lángoktól. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az InfoRádióban elmondta: 46 emberből és 13 járműből álló magyar tűzoltócsapatot küldtek a nyugat-balkáni országba. Egy hatfős magyar törzs az Észak-Macedón Védelmi és Mentési Igazgatóság bázisán koordinálja a beavatkozást, valamint tartja a kapcsolatot a helyi és más nemzetközi hatóságokkal. A magyar tűzoltók összesen 49 járművel oltják a tüzet a kijelölt kárterületeken.

Dóka Imre hozzátette: egy fákkal teli, sziklás, meredek hegyoldalon kell megakadályozni a lángok továbbterjedését, hogy biztonságban legyenek a lakóterületek. Mivel a hegyoldal földi úton nagyon nehezen megközelíthető, a legtöbb egység a levegőből oltja a tüzet, a külföldi kontingensből a magyar az egyetlen szárazföldi tűzoltócsapat. Ugyanakkor a Magyar Honvédség is küldött két helikoptert Észak-Macedóniába. A magyarok speciális tűzoltókocsikkal, vízszállítókkal és kézi erővel végzik a munkát. Feladataik nemcsak a védősáv kialakítására terjednek ki, hanem szikracsapókkal és puttonyfecskendőkkel is dolgoznak azon, hogy ne terjedjenek tovább a lángok.

A tűzoltó őrnagy tájékoztatása szerint a hegyes, sziklás terep mellett a nagyon magas, 34 Celsius-fokos hőmérséklet is nehezíti a beavatkozást.

„A tűz közvetlen közelében száz Celsius-fok is lehet, ami emberpróbáló helyzeteket teremt”

– jegyezte meg Dóka Imre.

A magyar egységen kívül több külföldi csapat is részt vesz az oltásban, de ezek az erők csak légi járművekkel dolgoznak. A helyettes szóvivő emlékeztetett, hogy az Európai Unió a polgári védelmi mechanizmus keretében már évekkel ezelőtt számos légi tűzoltó járművet beszerzett. Súlyos természeti katasztrófák esetén ugyanis az érintett tagországok hatóságai gyakran túlterheltek, reagálási képességük pedig korlátozott. Emiatt rendkívül fontos, hogy uniós szinten olyan koordinált reagálási képesség álljon rendelkezésre, amely képes biztosítani a segítség célba juttatását, illetve kiküszöböli a szükségtelen párhuzamos erőfeszítéseket. Ennek megfelelően az elmúlt napokban több légi tűzoltó járművet is átcsoportosítottak a Balkánra.

Dóka Imre kiemelte: a magyar tűzoltók nagyban segítik a légi oltást is, hiszen a földről drónos felderítéssel pontosan látják, hogy az időjárás hatására milyen irányba terjednek a lángok.

„Nemcsak a nagy forróság, hanem a feltámadó szél is elősegítheti a tűz továbbterjedését”

– magyarázta a tűzoltó őrnagy.

Mint fogalmazott, a munkálatok jól haladnak, a nemzetközi összefogásnak köszönhetően a terjedés intenzitása jelentősen csökkent. Az oltást egyébként az is nehezíti, hogy az érintett terület vízhiányos. Dóka Imre elmondta: minden külföldi misszióban addig maradnak a kiküldött mentőcsapatok, ameddig szüksége van a helyieknek a segítségükre.

Fotó: X/Hasičský záchranný sbor ČR

„Ez a hét vízválasztó lehet, ugyanis a Balkánon is kisebb lehűlés tapasztalható, és csapadékosabb napok várhatók. Ez kedvező fejlemény, sokat segíthet a tűz továbbterjedésének megakadályozásában. A magyar tűzoltók addig maradnak Észak-Macedóniában, ameddig igény van a szolgálatukra” – összegzett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kiemelt feladatot kaptak a magyarok az észak-macedóniai erdőtüzek oltásában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást