Nyitókép: MTI/EPA/Allison Dinner

Szakértő: Joe Biden visszalépésével teljesen új kampányfolyamat keződik

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2024. augusztus 2. 20:37
Nem hozott nagyobb népszerűséget Donald Trump republikánus elnökjelöltnek az ellene három hete elkövetett merénylet, az országos közvéleménykutatások azt mutatják, hogy Kamala Harris várható demokrata elnökjelölt népszerűsége folyamatosan nő. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű Veres Kristóf György szerint.

Több közvélemény-kutatás szerint is erősödik Kamala Harris amerikai alelnök, várható demokrata elnökjelölt népszerűsége.

A Newsweek által készíttetett felmérés szerint a választók 50 százaléka már pozitívan ítéli meg a személyét, ezzel már 4 százalékponttal népszerűbb, mint Joe Biden vagy Donald Trump volt bármikor a 2024-es választási kampányidőszak során.

Az ABC News és az Ipsos közös kutatása pedig azt mutatja, hogy Kamala Harris népszerűsége egy hét alatt 35-ről 43 százalékra emelkedett.

Veres Kristóf György, a Danube Institute külkapcsolati vezetője szerint az amerikai elnökválasztás szabályai miatt az országos közvélemény-kutatásoknak kisebb a jelentősége, ugyanakkor a választást eldöntő úgynevezett csatatér államokban is látszik némi elmozdulás.

"Az összes csatatér államban hibahatáron belül van Kamala Harris és Donald Trump népszerűség-különbsége. Ha a két hónappal ezelőtti felmérések eredményeit nézzük, a legtöbb csatatér államban Trump vezetett, és nem hibahatáron belül.

Most tehát a választási eredmény megjósolhatatlan"

- vázolta Veres Kristóf György.

A Donald Trump republikánus jelölt elleni merénylet után az elemzők, ha rövid távon is, de népszerűsége megugrását várták. Joe Biden amerikai elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett, amivel viszont egyelőre a republikánusok sem tudtak mit kezdeni - magyarázza Veres Kristóf György.

"A republikánusok mintegy másfél éve arra építették fel a kampányukat, hogy Joe Biden öreg, alkalmatlan, a mentális leépülés jeleit mutatja, de most, hogy ő kikerült a képből, és helyette egy fiatal, energikus és beszélni jól tudó jelölt állt elő, a republikánusoknak új stratégiát kell találni, új kampányfolyamat indul" - mutatott rá.

A szakértő arra számít, hogy

Donald Trump a migrációval, és az utolsó pillanatos, nem demokratikusan jóváhagyott jelölésével támadja majd Kamala Harrist.

Veres Kristóf György szerint az eddigi rendhagyó történések, a Donald Trump elleni merénylet, Joe Biden visszalépése és az új jelölt megjelenése mobilizálja majd a választókat, és még a négy évvel korábbinál is többen mennek el voksolni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Biden visszalépése óta nincs kampánystratégiája a republikánusoknak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást