Nyitókép: Pixabay

Német valóság: egy stuttgarti gyermekorvosi rendelőben csak németül beszélő betegeket kezelnek

Infostart
2024. augusztus 2. 12:25
Egyedülálló fogadtatásban részesülhetnek egy stuttgarti gyermekorvosi rendelő potenciális páciensei, a bejáratnál ott a nagybetűs felirat: "A rendelőben csak németül beszélünk!" Következésképpen az ottani orvosok csak olyan betegeket kezelnek, akik beszélnek németül, vagy pedig tolmácsot visznek magukkal. A tábla erősen megosztja a közvéleményt.

Az orvosok a felirat szerint nem is köntörfalaznak, ha a kommunikáció a németnyelv-ismeret híján nem lehetséges, és egy tolmács sincs jelen, a kezelést – a sürgősségi esetek kivételével – "meg kell tagadnunk".

A történtekről tudósító Der Spiegel szerint a tábla két hónapja jelent meg a baden-württembergi tartományi főváros rendelőjének bejáratánál. Azóta – mint a lap tudósított – több páciens felháborodását fejezte ki, és hasonló tiltakozások jelentek meg az interneten is.

Miközben a rendelő orvosai azt állítják, hogy a felirat a gyermekek érdekeit szolgálja, a bírálók rasszizmusról beszélnek.

A Der Spiegel által idézett orvos ugyanakkor elutasította rasszizmus vádját. "Senkit sem küldünk el, aki nem beszél németül, erről nincs szó – állította Ulrich Kuhn. – Szeretnénk ugyanakkor minden kockázatot kiszűrve, biztonságosan és észszerűen kezelni a betegeket." Hozzátette, ez jelentette a motivációt a tábla kihelyezésére.

Utalt ugyanakkor arra is, hogy egyre több olyan szülő érkezett gyermekével, aki egy szót sem vagy szinte semmit nem értett németül. "Egyszerűen nem tudtuk megmondani a betegeknek, illetve szüleiknek, hogy mit kell tenniük. Nem tudtunk kérdéseket feltenni például allergiával vagy az anamnézissel kapcsolatban, ami természetesen a terápia alkalmazását is befolyásolja" – tette hozzá.

"A védőoltásnál például minden alkalommal "könnyű testi sértést" követünk el a Ptk. és Btk. értelmében is" – vélekedett az orvos, aki szerint a tábla kihelyezésével jogilag kívánták megvédeni magukat.

Ulrich Kuhn azt állította, hogy a migráns hátterű szülők nem reagáltak negatívan. "Egyszerűen végrehajtották, amit szerettünk volna" – tette hozzá, és már tolmácsokat hoznak magukkal. Hozzátette azt is, hogy már más rendelők is érdeklődtek, hogy "átvehetik-e a táblát". Negyedévente mintegy 3500 gyermeket, illetve fiatalt kezelnek a rendelőben, és körülbelül

minden második gyermek rendelkezik migrációs háttérrel.

A közösségi oldalakon és az interneten ugyanakkor igen vegyesek voltak a reagálások. Voltak megértést tolmácsoló állásfoglalások, de olyanok is, amelyek tisztességtelennek és rasszistának nevezték az intézkedést. A rendelő orvosai a Der Spiegel szerint tisztában vannak a rasszizmus vádjával, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy jelzésükhöz ragaszkodniuk kell.

"Tudjuk, hogy nem a rasszizmus a motivációnk, ezért nem érdekel bennünket különösebben azoknak a véleménye, akiknek semmi köze gyakorlatunkhoz" – fogalmazott Kuhn.

Több orvosi szövetség közvetve a rendelő orvosainak adott igazat. A stuttgarti egészségbiztosítási orvosok szövetsége utalt arra, hogy nem könnyű az orvosok helyzete. "Egyrészt kezelni akarják a betegeket, másrészt tájékoztatni is kell őket" – fogalmazott a szövetség, hangsúlyozva, hogy ehhez minimális kommunikációra van szükség.