Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Az USA szerint már zajlik az új, veszélyes nukleáris korszak, Washington is lépni fog

Infostart
2024. augusztus 2. 14:53
Vipin Narang, az amerikai védelmi miniszter űrpolitikáért felelős megbízott helyettese a CSIS washingtoni székhelyű biztonsági kutatóközpont rendezvényén vett részt.

"A kulcsüzenet, amelyet ma át akarok adni, kijózanító, de szükséges. Míg az adminisztráció régóta törekszik egyensúlyt teremteni az elrettentés és a fegyverzetellenőrzés között, most egy új nukleáris korszakban találjuk magunkat. Ezt több revizionista nukleáris hatalom példátlan keveréke jellemzi, olyan országoké, amelyeket nem érdekelnek a fegyverzetellenőrzési vagy a kockázatcsökkentési erőfeszítések, mindegyik gyorsan modernizálja és bővíti nukleáris arzenálját, és nyíltan azzal fenyeget, hogy nukleáris fegyvereket alkalmaz céljai elérése érdekében" – kezdte a neves agytröszt, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) rendezvényén a beszélgetést Vipin Narang, az amerikai védelmi miniszter űrpolitikáért felelős megbízott helyettese.

A szakember hosszan részletezte az amerikai álláspontot, amely szerint Kína és Oroszország megváltoztatta a hozzáállását a nukleáris fegyverekhez, és ezért az Egyesült Államok is lépni kényszerül. "A szünet véget ért, és egyértelműen a következő felvonásban vagyunk" – jelentette ki, számos változtatást helyezve kilátásba mint egy "versenyképesebb megközelítés" három pillérét.

Az USA folytatja egy modern nukleáris elrettentő eszköz kifejlesztését a stratégiai támadások megelőzéséhez, szövetségesei és partnerei védelméhez, valamint céljai teljesítésének érdekében abban az esetben, ha az elrettentés nem sikerül. Mint mondta,

a jelenlegi nukleáris arzenál, illetve a tervezett modernizációs program szükséges, de az elkövetkező években valószínűleg nem lesz elegendő ennek az igénynek a támogatására.

Másodszor tovább erősíti Washington a szövetségesi-partneri hálózatát, valamint kiterjeszti elrettentő erőfeszítéseit a NATO-ban és az indo-csendes-óceáni térségben. Harmadszor befektetnek a tehetségek következő generációjának kiépítésébe – a vezetők következő generációjába, akik irányítják a stratégiai gondolkodást, alakítják a jövőbeli infrastruktúrát és a különféle amerikai képességeket a verseny korszakában.

Az amerikai védelmi minisztérium oldalán megjelent összegzés szerint eszögezte: "a verseny nem egy előre eldöntött kérdés – ha ellenfeleink eltérő döntéseket hoznak, akkor mi is. De eddig nem tették, és nem is mutatnak szándékot ez iránt. Tehát, ha ellenfeleink a jelenlegi utakon haladnak, az Egyesült Államok – szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt – készen áll, hajlandó és képes szembenézni egy új nukleáris korszak kihívásaival".

Vipin Narang szavai szerint Moszkva 2022-es Ukrajna elleni támadása jelentett fordulópontot, azóta folyamatosnak látja egyes országok (köztük Észak-Korea, Oroszország és Kína) nukleáris fegyverkezését. Külön megemlítette, hogy Oroszország egy olyan új műholdat fejleszt, amely atomfegyvert hordozhat. Ez egy olyan műholdelhárító eszköz lesz, amely felrobbantása esetén potenciálisan eltüntethet rengeteg, nem csak az Egyesült Államok, hanem a világ számára is kulcsfontosságú eszközt, olyanokat, amelyektől mindannyian függünk kommunikációs, időjárási, mezőgazdasági, kereskedelmi, biztonsági területeken.

"Tévedés ne essék, még ha egy atomfegyver felrobbantása az űrben közvetlenül nem is öl embereket, a közvetett hatás az egész világra nézve katasztrofális lehet" – szögezte le.

Mindezek miatt "egyelőre nincs szükség a készlet növelésére, de szükség lehet a kihelyezett képességek számának módosítására, amennyiben ellenfeleink folytatják a jelenlegi utakat"

– vetítette előre, hozzátéve, hogy egy ilyen döntést az amerikai elnök hozhat meg. "Okos és rugalmas rendszerre törekszünk, nem korlátlanra, de ennek eléréséhez több és/vagy eltérő képességek bevetésére lehet szükség, mint amilyeneket ma használunk" – közölte.

A beszélgetés orosz hírügynökségi összefoglalására rábukkanó Portfolio idézte Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót, aki szerint Washingtonnak tartania kell a lépést a vetélytársakkal és nagyobb haderőt kell fenntartania náluk, hogy el tudja rettenteni őket.

Vipin Narang szerint a nukleáris politikával kapcsolatos változás sem változtat a lényegen: csak akkora erőt fognak prezentálni, amekkorát feltétlenül szükséges az ellenségeik elriasztásához és a szövetségeseik megvédéséhez.

"Továbbra is meg kell próbálnunk meggyőzni ellenfeleinket arról, hogy a rivalizálás fegyverellenőrzésen keresztül történő kordában tartása jobb, mint a féktelen nukleáris verseny. Ám nukleáris versenytársaink többször is a versenyt – és néha egyenesen konfliktust – választották az együttműködés helyett. Most egy új és veszélyes korszakba lépünk, amely alkalmazkodást követel. Az egyensúly megőrzése megköveteli, hogy versenyképesebb megközelítésre helyezzük a lábunkat" – magyarázta Narang.

Az amerikai védelmi miniszter űrpolitikáért felelős megbízott helyettese 2022-ben került pozíciójába, néhány hét múlva pedig visszatér az Massachusettsi Műszaki Egyetemre (MIT, Boston; egyetem és kutatóintézet).