Nyitókép: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Kovács Márton

Akár 100 fokos hőségben, hegyes, sziklás terepen küzdenek a magyar tűzoltók - videó

Infostart
2024. augusztus 2. 17:02
Megkezdték a beavatkozást a magyar tűzoltók Észak-Macedóniában.

Az ország délnyugati részén, Breznicában, egy nemzeti parkban vetik be a magyar tűzoltókat, ahol 1200 méteres tengerszint feletti magasságban egy hegyi falu házait kell megvédeniük. A parancsnok, Tóth Imre tűzoltó alezredes tájékoztatása szerint az első napon nappali beavatkozásra rendezkednek be, szürkületig dolgoznak - írta közösségi oldalán a katasztrófavédelem. Péntek délután egykor kezdték meg a beavatkozást a nemzeti park munkatársainak koordinálásával.

A 46 emberből és 13 járműből álló magyar tűzoltócsapat Észak-Macedónia fővárosába, Szkopjéba éjfél körül érkezett meg. Négy óra pihenést követően kettévált a csapat.

  • Egy hatfős törzs az Észak-Macedón Védelmi és Mentési Igazgatóság bázisán koordinálja a beavatkozást és tart kapcsolatot a helyi és más nemzetközi erőkkel.
  • A csapat másik része 40 emberrel és 9 járművel a helyi katasztrófavédelem által a magyarok részére kijelölt kárterület felé vette az irányt. Az ország délnyugati körzetében, a Makedonszki Brod-i járásban lévő Breznica településen vetik be őket.

A magyar tűzoltók elsősorban egy védelmi sáv kialakítását végzik az erdőben. Láncfűrészekkel és kéziszerszámokkal egy sávban kivágják a fákat, hogy a tűz ne tudjon átterjedni Breznica házaira és tanyáira.

A beavatkozást nagyban nehezíti a hegyes, sziklás terep, amelyen főként fenyvesekből, a hegytetőkön pedig cserjékből álló növényzet ég, itt alakítják ki a védősávot. A hőmérséklet 34 Celsius-fok. A magyar csapat feladata az is, hogy drónokkal felderítse a veszélyeztetett területeket, modellezze a tűz terjedési irányát és sebességét.

A legnagyobb nehézséget a füst és a tűz közelében mérhető, akár 100 Celsius-fokos hőmérséklet jelenti.

A kijelölt helyszínre egy alig két és fél méter széles, erdei úton jutottak el, a barátságtalan terepviszonyok miatt alig 10-12 kilométer/órás sebességgel tudtak haladni. Az adott területen egy meredek hegyoldalon ég az erdő, amely földi úton megközelíthetetlen, azt más erők a levegőből oltják.

Mint írták, a kiutazás és az eddigi beavatkozás során nem történt rendkívüli esemény, a magyar csapat tagjai jól vannak, egészségügyi biztosításukat az Országos Mentőszolgálat mentőorvosa és két mentőtechnikusa látja el.