Nyitókép: Unsplash.com

A belépő még csak a kezdet volt Velencében – itt az újabb korlátozás

Infostart / MTI
2024. augusztus 2. 12:13
Huszonöt főben korlátozzák a turistacsoportok maximális létszámát, és megtiltják az idegenvezetőknek a hangosbeszélők használatát Velencében.

A korlátozó intézkedésektől azt várják, hogy azok segítenek jobban eloszlatni a nagy turistatömegeket, megkönnyítik a helyi lakosok mindennapjait, és biztonságosabbá teszik a gyalogos közlekedést. Az új szabályok a városközpontra és a Velence környékén lévő kis szigetekre is vonatkoznak.

Az intézkedéseket megszegők 25-500 euró (10-500 ezer forint) bírságra számíthatnak.

Bár a turizmus jelentős bevételt jelent Velencének, nagyon sok kárt is okoz. Az észak-olaszországi várost elárasztó látogatók okozta zsúfoltság különösen az óvárosban, a legkedveltebb úti célnak számító városrészben érezhető.

Áprilisban kísérleti jelleggel bevezettek egy 5 eurós (2000 forint) napidíjat azoknak, akik hétvégén és ünnepnapokon látogattak a városba. A kísérleti időszak július közepén lezárult, addigra több mint 485 ezren fizettek a belépésért 2,25 millió euró értékben.

A kísérleti fizetős belépési rendszer folytatódik, és még néhány évig eltarthat – közölték júliusban az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón. Akkor azt is bejelentették, hogy a napidíjat egyelőre nem emelik fel, de öt euró helyett tíz eurót fizettetnének azokkal, akik az utolsó pillanatban regisztrálnak.