Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Boris Pistorius: a „távolabbi régiókban” is számítanak Németország segítségére

Infostart / MTI
2024. július 31. 09:49
Németországra növekvő szerepvállalás hárul a nemzetközi rend fenntartásában az indo-csendes-óceáni térségben - jelentette ki Boris Pistorius német védelmi miniszter a RIMPAC gyakorlaton a Hawaii-szigeteken tett látogatásán.

Az indo-csendes-óceáni térség és Európa stabilitása és biztonsága szorosan összefügg - jelentette ki Pistorius kedden a Hawaii-szigeteken lévő Pearl Harbor amerikai haditengerészeti támaszponton lévő, az Arizona hajó roncsa felett épített emlékműnél tett látogatása során. "Lehetetlen elképzelni az egyiket a másik nélkül" - fogalmazott.

Pistorius szerint Kína növekvő befolyása a térségben instabilitást és kiszámíthatatlanságot okoz. Véleménye szerint a "távolabbi régiókban" is számítanak Németország segítségére, hiszen "mi vagyunk a világ harmadik legnagyobb gazdasága, és mint ilyen, másokért is felelősséggel tartozunk" a szabályokon alapuló nemzetközi rend fenntartásában.

Pistorius találkozott az Egyesült Államok vezette Rim of the Pacific (RIMPAC) hadgyakorlaton részt vevő német katonákkal. A hadgyakorlaton Németország az első alkalommal vesz részt egy fregattal és egy műveleti csoport ellátóhajóval.

A RIMPAC gyakorlatot kétévente tartják meg az Egyesült Államok vezetésével. A mostanin 29 ország - köztük Franciaország és Nagy-Britannia -, vesz részt, összesen mintegy 40 hadihajó, valamint repülőgépek és helikopterek részvételével.