Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Besegítünk az észak-macedóniai erdőtüzek megfékezésébe

Infostart / MTI
2024. július 31. 14:50
Magyarország csütörtökön három olyan terepjáró tűzoltóautót bocsát Észak-Macedónia rendelkezésére, amelyek képesek arra, hogy a tűzfészkeket közvetlen közelről oltsák el – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután telefonon egyeztetett észak-macedón kollégájával. Emellett a Magyar Légierő két helikoptere is hamarosan részt vesz az erdőtűz elleni harcban.

A nyári hőséghullámok során sajnos már hozzászokhattunk a hatalmas erdőtüzekről szóló hírekhez, sőt, manapság már az sem ritka, hogy ezek az erdőtüzek Európában, ráadásul a tágabb szomszédságunkban törnek ki - olvasható a tárcavezető szerdai bejegyzésében.

„Most sajnos észak-macedón barátaink szembesülnek rendkívüli, erdőtüzek okozta kihívásokkal. Márpedig, ha barátaink bajban vannak, mi segítünk. Az imént telefonon egyeztettem Timčo Mucunski kollégával, Észak-Macedónia külügyminiszterével arról, hogy Magyarország a holnapi nap folyamán három olyan terepjáró tűzoltóautót bocsát Észak-Macedónia rendelkezésére, amelyek képesek arra, hogy a tűzfészkeket közvetlen közelről oltsák el” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Hozzátette: reméljük, ez a segítség hozzájárul ahhoz, hogy az erdőtüzeket Észak-Macedóniában minél gyorsabban meg tudják fékezni. Szijjártó Péter köszönetet mondott a Belügyminisztériumnak és Pintér Sándor miniszternek a gyors reagálásért.

A miniszter később frissítette a bejegyzését azzal, hogy a Magyar Honvédségnek és Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter gyors reagálásának köszönhetően tovább növeljük a segítségnyújtást és a Magyar Légierő két helikoptere is hamarosan részt vesz az erdőtűz elleni harcban.