Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Újabb fejlemények a franciaországi szabotázsakciók ügyében

Infostart / MTI
2024. július 29. 14:10
A francia hatóságok "több olyan személyt azonosítottak, akik elkövethették" a nagysebességű vonatok forgalma elleni szabotázsakciókat - jelentette be hétfőn Gérald Darmanin belügyminiszter.

Vasárnap letartóztattak egy ultrabaloldali aktivistát az állami vasúttársaság, az SNCF egyik létesítményénél Normandiában - közölték rendőrségi források az AFP hírügynökséggel hétfőn.

Az ügyvivő kormány tárcavezetője a France 2 köztelevízióban megerősítette, hogy a "szabotázs szándékos, nagyon precíz és rendkívül célzott volt".

"Ez az ultrabaloldal hagyományos cselekvési módja" - hangsúlyozta Darmanin. Arra a kérdésre, hogy "a beazonosított profilok" közel álltak-e az ultrabaloldalhoz, így válaszolt: "Óvatosnak kell lennünk (...), a kérdés az, hogy manipulálták-e őket, vagy a saját nevükben léptek fel".

"Ezek olyan emberek, akik közel kerülhetnek ehhez a mozgalomhoz" - hívta fel a figyelmet.

Ezenkívül vasárnap letartóztattak egy ultrabaloldali aktivistát az SNCF egyik telephelyén, Oisselben.

A gyanúsított járművében "az SNCF műszaki telephelyeinek belépőkulcsai", "drótvágók", egy "univerzális kulcskészlet", valamint az ultrabaloldaliakhoz köthető irodalom volt - jelezték rendőrségi források az AFP-nek. A férfit Rouenban őrizetbe helyezték.

Azt is közölte a rendőrség, hogy több francia internetszolgáltató, például a Free és az SFR optikai hálózatait érintő "éjszakai szabotázs" történt hétfőre virradóra éjjel hat megyében. Párizs, az olimpiai játékok helyszíne nem volt érintett - tette hozzá ugyanez a forrás, hozzátéve, hogy az érintett megyék Bouches-du-Rhône, Aude, Oise, Hérault, Meuse és Drôme voltak.

Gérald Darmanin a szabotázst támogató üzenetet kommentálva - amelyet szombaton több médium is megkapott -, elmondta, hogy ez "valami olyasmi, ami a támadás vállalásának tűnik". "Óvatosnak kell lennünk, mert ez lehet nem valós vállalás is" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a titkosszolgálatok részéről történt-e "hiba", a miniszter arra emlékeztett, hogy Franciaország incidensek nélkül rendezte meg a világ legnagyobb eseményét, az olimpiai játékok megnyitóját.

Az SNCF hálózatán elkövetett szabotázscselekmények mindössze néhány órával a párizsi olimpiai játékok pénteki megnyitóünnepsége előtt történtek, amikor sok utas a fővárosba tervezett utazni, illetve szabadságra indult Párizsból, és hatalmas zűrzavart okoztak az állomásokon péntek kora reggel.

A szuperexpressz TGV-hálózat három nagy elosztó pontján elvágták és felgyújtották a sínek mentén futó, a járművezetők számára a biztonsági információk továbbítását szolgáló optikai kábeleket. A nyomozáshoz közel álló források szerint ez egy "jól előkészített" akció volt, amelyet "ugyanaz a struktúra" szervezett.