Nyitókép: Pexels.com

Halálos áldozata is van a balti országokra lecsapó viharoknak

Infostart / MTI
2024. július 29. 19:52
Több százezren maradtak áramszolgáltatás nélkül.

Viharos szelek és heves esők miatt közel kétszázezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül hétfőre virradóan Litvániában és Lettországban - közölték hétfőn az illetékes hatóságok.

A két balti államban fákat döntött ki és autókat rongált meg a vihar, az utakat és a földeket pedig vízzel árasztotta el. A nap folyamán több száz segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez.

Litvánia fővárosában, Vilniusban egy ötvenéves nő meghalt, mert rádőlt egy fa.

A litván hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy az egyre erősebb széllökések és "katasztrofális mennyiségű" eső miatt csak sürgős esetben keljenek útra. Siauliaiban, Telsiaiban és Silalében a meteorológia szolgálat szerint két nap alatt annyi eső esett, mint máskor egy hónap alatt.

Vilniusban az erős szélvihar több tucat óriási fát döntött az utakra, autókra és házakra. Vilniusban és Kaunasban nem tudtak leszállni a repülőgépek a vihar miatt, több járatot töröltek vagy átirányítottak. A vihar a vonatközlekedésben is fennakadásokat okozott.

Lettországban a meteorológusok arra figyelmeztettek, hogy az országban uralkodó erős szelek miatt megemelkedhet a tengervízszint a Rigai-öbölben, a fővárost átszelő Daugava-folyó pedig kiléphet medréből, és árvízzel fenyegethet.

Hétfőn ideiglenesen lezárták Riga történelmi belvárosában a Dóm teret, mert az erős szelek megrongálták a templom tetőszerkezetét. Hatósági jelentések szerint a heves esők és a viharos szelek Észtország déli részét is elérték, de jelentős anyagi károkat nem okoztak.