Nyitókép: Sinenkiy/Getty Images

Orosz kézre kerülhetett egy ukrán ügynök, egy NATO-országnak köszönhetően

Infostart
2024. július 26. 09:54
Hírek szerint az ukrán SzBU-nak dolgozott az a férfi, aki felrobbantott egy terepjárót Moszkvában, majd Törökországba menekült, ahol a helyi hatóságok letartóztatták és átadták Oroszországnak.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a hét közepén felrobbantottak egy terepjárót Moszkvában, az incidens során két orosz állampolgár, köztük egy katona megsérült.

A feltételezett elkövető, a 29 éves Jegvenyij Szerebrjakov Törökországba menekült, ahol a helyi hatóságok őrizetbe vették és kiadták az orosz hatóságoknak.

A RIA Novosztyi beszámolója szerint a merénylőt kihallgatták és azt állította, hogy az ukrán SzBU bízta meg a szabotázsakció kivitelezésével. Azt mondta: egyszer találkozott is az ukrán titkosszolgálati szervezet összekötőjével Isztambulban – idézi a Portfolio.

Állítása szerint önként kereste meg az SzBU-t 2023-ban. Pénzjutalmat és ukrán állampolgárságot ígértek neki, ha végrehajtja a bombamerényletet.

A lap megjegyezi, nem kizárt, hogy zsarolás, kínzás, és más nyomásgyakorlás árán csikarták ki az orosz hatóságok ezt a vallomást Szerebrjakovból, és valójában nem volt az SzBU ügynöke. Oroszország jelenleg szinte minden terrormerényletet megpróbál az ukrán titkosszolgálatok nyakába varrni, hogy az orosz közhangulatot hergelje, erre példa a Crocus City Hall elleni terrortámadás.

Természetesen az sem kizárható, hogy Szerebrjakov igazat mond és tényleg Kijev rendelte meg a merényletet. Nem ez az első eset, hogy Ukrajna utasítására fontos személyeket, objektumokat próbálnak meg likvidálni Oroszországon belül nyugatbarát orosz állampolgárok.

Ugyanakkor nem világos, hogy a NATO-tag Törökország miért adta ki Szerebrjakovot Moszkvának, amikor racionálisan feltételezhető, hogy a NATO által támogatott Ukrajnának dolgozik.