Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Megszólalt az Európai Bizottság a kőolajszállítás ukrán korlátozása ügyében, de nem volt benne sok köszönet

Infostart / MTI
2024. július 25. 15:33
Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolaj-szállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

A szóvivő közölte, a kőolajszállítás ukrán korlátozásáról szóló, a magyar és a szlovák kormány részéről küldött levelet Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos hétfőn megkapta. Az abban foglaltak az Európai Bizottság elemzi, további információt gyűjt, majd amikor minden tény és vonatkozó információ rendelkezésre áll, a testület "döntést fog hozni". Hangsúlyozta: az ügyet illetően csak az Európai Bizottság hozhat döntést.

Közölte továbbá, hogy a bizottság rendelkezésére álló információk szerint a szállítás korlátozásának nincs közvetlen hatása az Európai Unió olajellátására. "Nem áll fenn közvetlen probléma a két érintett ország esetében" sem, mivel - mint közölte - mindkét országnak 90 napos tartaléka van, az EU szabályozásoknak megfelelően.

Az Európai Bizottság most olyan megoldást keres, amely minden félnek megfelelő - tette hozzá az uniós szóvivő.

Arra vonatkozóan, hogy a kőolajszállítás ukrán korlátozására válaszul Magyarország egyoldalúan leállíthatja-e Ukrajna számára biztosított elektromosáram-szolgáltatását az Európai Bizottsággal előzetesen folytatott konzultáció nélkül, a szóvivő azt mondta: egy ilyen esetre vonatkozóan jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő információ.