Nyitókép: Facebook

Csak óvatosan – könnyen 120 euróba fájhat egy osztrák autópálya-matrica

Infostart
2024. július 25. 05:12
Nem mindegy az sem, hogyan ragasztjuk fel a matricát, a kamerák mindent látnak, és borsos a bírság.

Egy drága utazás tapasztalatait írta meg az economx.hu egyik olvasója. Egy ötnapos ausztriai autós utazáshoz Magyarországon vásárolta meg az osztrák autópálya-matricát 4840 forintért, ki is ragasztotta a szélvédőre, néhány héttel később mégis 120 eurós pótdíj megfizetésére felszólító levelet kapott az osztrák autópálya-társaságtól. A cég szerint szabálysértés történt, mert a járműre az időarányos, előírás szerinti díjat nem fizették meg.

Az autós fellebbezett, a matrica megvásárlásáról szóló nyugtát is mellékelte a levélhez, sőt a jármű szélvédőjén található matricáról készült fényképet is. A bírságot azonban nem vonta vissza az autópálya-társaság, mert kiderült, hogy a matrica nem volt helyesen felragasztva a szélvédőre, csak 30 százalék volt felragasztva, és az ellenőrző szelvényt sem távolították el róla, és így ez visszaélésre ad okot, mert lehetővé teszi az újrafelhasználást.

A tanulsága az ügynek, hogy aki Ausztriába készül, legyen körültekintőbb, ragassza a matricát a szélvédő bal szélére vagy a visszapillantó tükör mögé, és válassza le a matrica alsó részén lévő vásárlási bizonylatot, mert aki nem így tesz, a 120 eurós büntetésen kívül a matrica árát is hiába fizette meg.