Nyitókép: MTI/AP/DPA/Daniel Bockwoldt

Rajtaütés Németországban: iszlám központokra csapott le a rendőrség több tartományban is

Infostart
2024. július 24. 12:57
Az önálló tartománynak számító Hamburgban és több más németországi tartományban radikálisnak tartott iszlám központokat kutatott át a rendőrség. A hatósági razziákra a hajnali órákban került sor, ezúttal is Nancy Faeser belügyminiszter utasítására. Hasonló országos rajtaütés volt tavaly novemberben is. Az egyesületeket a terrorizmus támogatásával, illetve alkotmányellenes tevékenység folytatásával gyanúsítják.

Az "agytrösztnek" számító és a többi iszlám szervezet irányításával vádolt hamburgi iszlám egyesületet és a hozzá tartozó, Kék Mecsetként is említett Ali Imám Mecsetet azonnali hatállyal be is záratták. Tavaly novemberben a hatóságok még "beérték" a központ, illetve a mecset átkutatásával.

Az ARD közszolgálati televízió az akkori intézkedéssel kapcsolatban idézte a belügyminisztert, aki szerint a hamburgi iszlám egyesület tevékenységével sérti a szövetségi köztársaság alkotmányos rendjét, antiszemita és Izrael-ellenes uszítást folytat. Nancy Faeser felrótta azt is, hogy a központ, illetve a hozzá tartozó mecset képviselői "magasztalták" a Hamász és más terrorszervezetek erőszakos cselekményeit, és támogatják a Németországban betiltott libanoni Hezbollah terrorszervezet tevékenységét.

Gyakorlatilag ugyanezt ismételte meg most is a német belügyminiszter, hangoztatva, hogy a razzia által érintett iszlám egyesületet egy olyan szervezet irányít, amely alkotmányellenes tevékenységet folytat.

A hajnali órákban összesen hét német tartományban került sor razziákra. Beszámolók szerint az érintett tartományokban összesen 53 "gyanús" objektumot kutattak át, köztük mecseteket és különböző egyesületeket, különféle vagyontárgyakat és dokumentumokat foglaltak le. Hasonlóan jártak el tavaly novemberben is.

A mostani hamburgi bezárásra ezek értékelése nyomán a belügyminisztérium több mint 200 oldalas rendelete alapján került sor. A dokumentum egyebek között hangsúlyozta, hogy a hamburgi iszlám egyesület agresszív antiszemitizmust és széles körű Izrael-ellenességet hirdet. Ezenkívül az egyesület "a totalitárius iszlamizmus ideológiáját" terjeszti, azt az ideológiát, amelyet az iráni rezsim képvisel. A többi tartományban átkutatott központokat pedig azzal gyanúsították, hogy szoros kapcsolatban állnak a hamburgi iszlám egyesülettel.

A hamburgi iszlám központ a gyanú szerint "országos struktúrát" hozott létre, egyidejűleg meghatározza helyi mecsetek politikai és vallási irányvonalát, és az iráni iszlám államot képviselve állandósítja az antiszemita, Izrael-ellenes magatartást.

Értesülések szerint is Hamburg mellett Alsó-Szászországban, Hessenben, Baden-Württembergben, Bajorországban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és az ugyancsak önálló tartomány Berlinben hajtottak végre rajtaütéseket.

A hamburgi központtal összeforrt Ali Imám Németország és Európa egyik legrégebbi mecsete, Irán "nem hivatalos nagykövetségének " is tartják. Hamburgból indult útjára a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások vezetője, Mohamed Atta is.

Az ARD által idézett biztonsági szakértők szerint a hamburgi iszlám egyesület ellen életbe léptetett tilalmi rendelet súlyos csapást mérhet az iráni rezsim európai tevékenységére és struktúráira is. Diplomáciai körökben ugyanakkor arra számítanak, hogy

Teherán az Iránban működő német szervezetek és intézmények kitiltásával válaszolhat.

De nem kizárt "keményebb" megtorlás sem, így több hírportál szerint a berlini külügyminisztérium aggódik amiatt, hogy az iráni rezsim megtorlásul halálbüntetést hajthat végre a 2023-ban állítólagos terrorcselekmények miatt halálra ítélt Jamshid Sharmahd német-iráni újságíró ellen. Az iráni bíróság a többi között azzal vádolta őt, hogy olyan külföldi titkosszolgálatokkal működött együtt, mint az amerikai CIA és az izraeli Moszad.