Nyitókép: Toa55/Getty Images

Friss felmérés: a környezetet szennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

Infostart
2024. július 20. 18:47
A Német Környezetvédelmi Szervezet (Deutsche Umwelthilfe – DUH) legutóbbi felmérése szerint az autóhasználatot tekintve aligha tekinthetők példaképnek vezető német politikusok. Több tucat német politikus használ olyan személygépkocsit, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása túllépi az erre vonatkozó uniós korlátozást, ráadásul közöttük több kormánytag is van.

Az állami és magántámogatásokból működő nonprofit szervezet bírálta a politikusokat amiatt, hogy szolgálati autóikat nem a környezetvédelmi normáknak megfelelően választották. A DUH adatai szerint a 252 megkérdezett politikus közül 186 olyan járművel közlekedik, amellyel túllépik az EU által engedélyezett szén-dioxid-kibocsátási határértéket, azaz a kilométerenkénti 95 gramm szén-dioxidot.

A szervezet kilenc kormánytag gépkocsiját is vizsgálta, és közülük hét került a vádlottak padjára. Az összesített rangsor utolsó helyén tartományi politikusok állnak, akik kivétel nélkül Audi A8-ast választottak szolgálati gépkocsinak, amely normális üzemben kilométerenként 380 gramm szén-dioxidot bocsát ki, ami a megengedett küszöb négyszerese.

A minisztereket közül csak kettő kapott jó értékelést: Lisa Paus zöldpárti családügyi miniszter és Svenja Schulze szociáldemokrata fejlesztési miniszter tartja be az uniós kibocsátási határértéket szolgálati elektromos autójával.

Két szabad demokrata miniszter, az igazságügyi tárca élén álló Marco Buschmann és az oktatáért felelős Bettina Stark-Watzinger autóikkal ugyanakkor több mint kétszeresével lépték túl a megengedett küszöböt, de nem sokkal jobb a bizonyítványa a szociáldemokrata építésügyi miniszternek, Klara Geiwitznek 171 grammmal, továbbá Hubertus Heil munkaügyi miniszternek 174-gyel, nem is beszélve a közlekedési miniszter Volker Wissingról, akinek gépkocsija 184 gramm szén-dioxidot bocsát ki kilométerenként. A Bild szerint mindhárman BMW-vel közlekednek.

A szervezet Olaf Scholz kancellár és néhány különösen "veszélyeztetett" miniszter gépkocsiját azok nehéz páncélzata miatt nem vette számításba.

A DUH szerint a tizenhat tartomány miniszterelnöke közül csak kettő vezet tisztán elektromos autót, Hamburg, illetve Baden-Württemberg kormányfője. További öt hibrid, azaz elektromos és belső égésű motorral egyaránt ellátott gépkocsit használ.

Az összesített rangsor élén két zöldpárti politikus áll. Egyikük Katja Meier szászországi miniszter Volkswagen ID.3 Próval, míg a másik Margot Gottstein, a szövetségi családügyi minisztérium államtitkára BMW i3-mal. A szervezet szerint a két "zöld" politikus autója kilométerenként 68 gramm szén-dioxidot bocsát ki.