Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Nyugdíjából bőven megél, de tartalékolt is Angela Merkel

Infostart
2024. július 19. 13:39
Hetvenéves lett a volt német kancellár, egy német portál megnézte, miből él most a nyugdíjas politikus, aki Európára zúditotta a menekültáradatot.

Soha nem arról volt híres Angela Merkel, hogy nagy lábon élt volna. Sokkal inkább puritánságáról, szerénységéről, illetve a szó jobb értelmében vett egyszerűségéről. Továbbá színes blézereiről és az azokhoz passzoló nadrágokról. Estélyit is szinte kizárólag csak a Bayreuthi Ünnepi Játékokon viselt, amelyeknek minden évben rendszeres látogatója volt. Hetvenedik születésnapja kapcsán azonban mégis felvetődött, vajon nem nélkülöz-e a volt kancellár, aki a passzus nélküli menekültek 2015-ös beengedésével, a "Wir schaffen das" (Megoldjuk ezt) mottóval elhíresült nyitással máig ható következményeket zúdított nem csak Németországra, hanem az egész kontinensre is.

A válasz pedig erre egyértelmű nem.

A t-online hírportál beszámolója szerint 2005-tól 2021-ig, azaz tizenhat évig tartó kancellárúsága után Angela Merkel a megélhetést biztosító nyugdíjat élvez. Ráadásul ehhez "maszekban" még hozzá is keres könyvírással és előadásokkal.

Ami a hosszú politikai pályafutás utáni megérdemelt nyugdíjat illeti, az nem éppen csekély. Angela Merkel nyugdíja ugyanis valamivel több, mint 15 ezer euró (csaknem 6 millió forint). A nyugdíj nagysága a kancellárok esetében függ a tisztség betöltésének időtartamától, ami az ő esetében – tizenhat év után – igencsak "megdobta" az összeget. Németország kancellárjaként havi fizetése a mostani nyugdíj több mint kétszerese, azaz 35 ezer euró volt.

Emellett az állam a volt kancellároknak járó parlamenti irodát is biztosít számára, beleértve a járulékos költségek átvállalását, azaz a szükséges munkatársak költségeit is. A portál szerint

Merkel egy kilenc alkalmazottat foglalkozó irodát tart fenn, értesülések szerint az alkalmazottak is szép fizetést kapnak.

A háború utáni volt kancellárok közül már csak egyedül Merkel részesül ebben a kiváltságban. Mindez ugyan közvetlen elődjét, a nálánál tíz évvel idősebb Gerhard Schrödert is megilletné, tőle azonban Vlagyimir Putyinhoz fűződő szoros kapcsolatai miatt megvonták a parlamenti kiváltságokat.

Angela Merkelt ez aligha fenyegeti. Ráadásul jelentős többletjövedelemmel is rendelkezik a könyvekból és az előadásokból.

Értesülések szerint 11 millió eurós vagyona van. Ennek egy része készpénz, továbbá értékpapír, valamint két ingatlan.

Az egyik egy társasházi, ténylegesen szerény lakás a Berlint keresztülszelő Spree folyó partján, a híres Pergamon Múzeummal szemben, ahol a fizikusból lett korábbi kancellár nemzetközileg is elismert vegyész férjével, Joachim Sauerrel él. A másik pedig egy egyszerű brandenburgi nyaraló Uckermarkban.